Svijet     | 13.04.2018. 20:30 |

U Pojasu Gaze ubijen 28-godišnji Palestinac tokom protesta

FENA Internet

GAZA,  13.aprila (FENA) - Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je u petak da je 28-godišnji Palestinac ubijen u izraelskoj vatri tokom masovnih protesta na granici Izraela i pojasa Gaze.

Njegovom pogibijom je ukupan broj ubijenih demonstranata tokom dvije sedmice pograničnih protesta porastao na 28. Osim toga, stotine Palestinaca su ranjene u izraelskoj vatri od 30. marta.

Današnji dan predstavlja treće velike proteste u blizini granične ograde od kraja marta.

Ministarstvo zdravstva u Gazi također je objavilo da je 528 Palestinaca ranjeno u masovnom protestu u blizini granice, među kojima su i 122 demonstranta ranjena bojevom municijom izraelskih vojnika. 

Ministarstvo navodi da su 406 demonstranata zadobIli druge vrste trauma, uključujući i ranjavanje gumenim mecima i ošamućenost od udisanja suzavca. Dodaje da su 303 povrijeđena demonstranta liječena u bolnicama a ostali u poljskim ambulantama.

Današnji protesti privukli su hiljade ljudi i predstavljaju treće masovne demonstracije petkom duž nemirne granice. 

Izraelska vojska procjenjuje da je oko 10.000 Palestinaca učestvovalo u današnjim protestima i navodi da je znatno niži odziv nego na prethodnim demonstracijama u protekle dvije sedmice.

Potpukovnik Jonathan Conricus kazao je da su Palestinci u više navrata pokušali da naštete graničnoj ogradi, bacajući u njenom pravcu nekoliko eksploziva i molotovljevih koktela.

Conricus je izjavio za Associated Press da vojska nastoji da "minimizira" palestinske žrtve, ali da se pravila o otvaranju vatre nisu promijenila.

Od kraja marta, 27 Palestinaca ubijeno je u protestima.

Grupe za ljudska prava tvrde da su izraelska pravila o otvaranju vatre nezakonita jer vojnici mogu potencijalno koristiti smrtonosnu silu protiv nenaoružanih demonstranata. Izraelska vojska tvrdi da snajperisti samo otvaraju vatru po "podstrekačima".

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Palestinci pozvali UN da istraže navode o ratnim zločinima u bolnici u Gazi

Ministarstvo zdravstva Gaze - U izraelskim napadima ubijeno 34.262 Palestinca

U izraelskom zračnom napadu na Rafah ubijene 24 osobe

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu