Ekonomija     | 14.04.2018. 14:00 |

Zatvoren 21. međunarodni sajam gospodarstva - Mostar 2018.

FENA Saopćenje

MOSTAR, 14. travnja (FENA) - Dvadeset prvi Međunarodni sajam gospodarstva - Mostar 2018., na kojem se predstavilo više od 750 izlagača iz 20 zemalja, zatvorio je u subotu svoja vrata.

Ovogodišnji je sajam, koji se održava od 10. do 14. travnja, prema riječima organizatora, u organizacijskom smislu napravio veliki iskorak. Zasluge za to u velikoj mjeri pripadaju zemlji partneru Republici Srbiji koja je na sajmu u Mostaru predstavila najbolje od svoga gospodarstva. Pored privrede, Srbija je građanima Mostara i posjetiteljima sajma darovala niz iznimnih kulturnih događaja.

Sajam je bio mjesto izravnih susreta ljudi iz gospodarstva koji su iskazali jaki poduzetnički duh što je rezultiralo brojnim poslovnim dogovorima, kao što su ugovor između Croatie Airlinesa i Zračne luke Mostara o niskotarifnim letovima, ugovor između Gospodarske komore FBiH i RH, ugovor o partnerstvu HT Eroneta, Ericssona i Sveučilišta u Mostaru, te niz drugih poslovnih dogovora među izlagačima.

- Iz razgovora s izlagačima primjetno je njihovo zadovoljstvo, mnoge kompanije su zabilježile dobre poslovne rezultate kako u plasmanu svojih roba na ovo tržište tako i u prodaji. Zadovoljni smo također i posjetom, a o nekim konkretnijim brojkama moći ćemo govoriti nešto kasnije. Sajam je ispunio naša očekivanja i ovom se prigodom zahvaljujem svim našim izlagačima i posjetiteljima što su svojim dolaskom obogatili sadržaj i ponudu Mostarskog sajma. Pozivam ih da se vidimo i dogodine na istom mjestu na 22. međunarodnom sajmu gospodarstva - Mostar 2019. – poručila je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak. 

Podsjećamo, na ceremoniji otvorenja Mostarskog sajma sudjelovali su visoki izaslanici iz brojnih zemalja svijeta i čelnici zemalja iz okruženja, a među ostalima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Bugarske Boyko Borisov, premijer Hrvatske Andrej Plenković i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

 S govornice Mostarskog sajma poslane su poruke mira, stabilnosti i međusobne suradnje zemalja regije.

 'Mostar je zahvaljujući Mostarskom sajmu ponovno bio regionalno središte' -  bila je glavna poruka svih novinskih naslovnica.  Inače, zbivanja sa i oko sajma pratilo je više od 400 akreditiranih novinara koji su poslali pozitivnu sliku iz Mostara o našim poduzetnicima u cijeli svijet.

Tijekom sajma, održano je niz iznimno posjećenih i značajnih konferencija, stručnih skupova, radionica i okruglih stolova, od kojih se izdvaja konferencija "Oprema i investicije u poljoprivredi zemalja Inicijative 16+1 NR Kine i 16 zemalja jugoistočne Europe", Međunarodne B2B susrete, Forum Gospodarskih komora Jadransko-jonskog područja, Izazovi digitalnog doba i dr.

Na sajmu se govorilo u ulaganjima u BiH, korištenju europskih fondova, prekograničnoj suradnji, maslinarstvu, turizmu, gastronomiji, novim tehnološkim otkrićima…

Opću sajamsku izložbu, pratile su i tradicionalne podsajamske manifestacije - Sajam turizma i Sajam knjige i nakladništva te raznovrstan kulturno-zabavni program za sve uzraste.

Dodijeljene su i nagrade najboljim vinarima, kao i priznanja za najuspješniji nastup na sajmu.

Mostarski sajam dobio je i nagradu Megapromotor 2018., kao promotor privrednih potencijala Hercegovine i Mostara, dok su direktorica Dalfina Bošnjak i Mostarski sajam uvršteni u Muzej uspjeha i uspješnih jugoistočne Europe, priopćeno je iz Ureda za informiranje Mostarskog sajma.  

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo