Kultura     | 15.04.2018. 07:56 |

Predstavljena knjiga fra Ante Pranjića Pilipovića 'Stazama evanđelja'

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 15. travnja (FENA) - U organizaciji tomislavgradskog ogranka Matice hrvatske u subotu je u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu predstavljana knjiga svećenika Duvanjskog dekanata fra Ante Pranjića Pilipovića "Stazama evanđelja".

Uz autora, o knjizi su govorili mons. dr. Pero Sudar, doc. dr. Mate Buntić i profesorica Maja Papić.

Autor je u knjizi izabrao i uvrstio 222 kratke propovijedi u kojima tumači Božju riječ i kršćansko življenje tijekom svog svećeničkoga djelovanja u BiH te u hrvatskim katoličkim misijama po Švicarskoj i Njemačkoj.

"Slijedio sam liturgijska vremena po rasporedu Katoličke Crkve - došašće, božićno, korizmeno i vazmeno vrijeme i sve nedjelje kroz godinu, a tu su i homilije koje sam imao na svetkovine i blagdane, slaveći po misijama i domovinskim župama", kazao je fra Ante.

Govoreći o knjizi mons. dr. Pero Sudar istaknuo je kako homilije koje fra Ante nudi, predstavljaju zreo plod njegova cjeloživotnog učenja i promišljanja, ali i dugogodišnjeg propovijedanja.

Po njegovim riječima, fra Antine homilije su riznice zgoda i primjera iz života znamenitih osoba, kao i vrlina minulih naraštaja običnoga, ali istinski Bogu odanog puka.

"Pune su potrebnih pouka o istinama vjere i moralnih poticaja jer su nastale s nakanom i željom da se vjernicima u srcu rodi potreba i čežnja za Bogom", poručio je mons. dr. Sudar.

Da bi propovijed došla do srca vjernika, profesorica Maja Papić smatra kako propovjednik mora imati odliku dobroga govornika koji će jednostavnim jezikom i životnim primjerima potaknuti svoje slušatelje na promjenu, rast i razvoj svoje duše u skladu s Božjom riječi.

Ocijenila je kako propovjednik također treba imati sposobnost izabrati onu vrstu propovijedanja koja najbolje odgovara njegovom vremenu što, kako kaže, fra Ante u svojim propovijedima i pokazuje.

U svom izlaganju doc.dr. Mate Buntić kazao je kako propovijedati može gotovo svatko, ali držati homiliju može samo čovjek koji je vrstan poznavalac Božje riječi, pun životnoga iskustva, mukotrpnog učenja, stjecanja znanja i nadasve prirodne nadarenosti.

Dodao je kako će knjiga sigurno naći  put do mnogih svećenika, redovnika, ali i vjernika laika jer su svi pozvani na neiskrivljeno naviještanje, svjedočenje, tumačenje i življenje Božje riječ.

Inače, u knjizi je svako liturgijsko vrijeme odvojeno umjetničkom slikom koju je izradio umjetnik Josip Botteri – Dini.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Večeras predstavljanje knjige grupe autora o agresiji na BiH i genocidu u Srebrenici

Dani vakufa u BiH - Predstavljena knjiga 'Turbeta u BiH 1463-2008'

Promovirana knjiga 'O našoj tradiciji je riječ' Mustafe Sušića

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu