Regija     | 15.04.2018. 15:49 |

S komemoracije u Jasenovcu zatraženo da se Vlada i Sabor RH pridržavaju ustava

FENA Agencije

JASENOVAC, 15. travnja (FENA) - Predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) i Koordinacije židovskih općina u RH dr. Ognjen Kraus istaknuo je u nedjelju na komemoraciji žrtvama bivšega koncentracijskog logora Jasenovac da se Vlada i Hrvatski sabor moraju pridržavati hrvatskoga Ustava, odnosno toga da je neustavan pozdrav "Za dom spremni". 

Komemoracija žrtvama bivšega ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovac, u kojemu su stradali brojni Židovi, održana je u nedjelju u organizaciji ŽOZ-a i Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj, a treći put zaredom priređena je neovisno od središnje državne komemoracije.

Okupljenim sudionicima komemoracije Kraus je objasnio zašto ove, kao i u prethodne dvije godine, sami organiziraju komemoraciju u Jasenovcu, odnosno zašto treći put ne sudjeluju u središnjoj  državnoj komemoraciji.

"Mi tražimo da se Vlada i Sabor pridržavaju Ustava Republike Hrvatske. Povjerenstvo za sučeljavanje s prošlošću, nakon godinu dana rada, utvrdilo je da je pozdrav 'Za dom spremni' neustavan. Zato je njegova poruka još skandaloznija, kada predlaže da se taj pozdrav može koristiti u komemorativnim prilikama. Dakle, izuzetno - što god to značilo", istaknuo je predsjednik ŽOZ-a .

"Pozdrav - Za dom spremni - u bili kakvoj upotrebi i obliku u RH za nas nije prihvatljiv", dodao je.

Predsjednik ŽOZ-a ocijenio je da se "židovska zajednica ne može složiti s revizijom povijesti, ne možemo se složiti s izjednačavanjem NOB-a i NDH, NDH i SFRJ, kada se govori o totalitarizmu. NDH je bila sazdana na rasnim zakonima, zar se to može izjednačavati", javlja Hina. 

Kraus je zatražio da hrvatska predsjednica i Vlada budu "jasni u svojim porukama i bez stalnoga ali".

"NDH je bila jedina država u Europi koja je imala rasne zakone prema uzoru na nacističke, podsjetio je Kraus, a obraćanje je završio riječima - "Nadam se da ćemo dogodine svi zajedno komemorirati žrtve ovoga logora."

Molitvu za duše ubijenih Židova u jasenovačkom logoru održao je glavni rabin ŽOZ-a i rabin Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Luciano Moše Prelević, a potom su u prostor kamenog cvijeta položeni vijenci i po židovskoj tradiciji mali kamenčići.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Sutra komemoracija i sahrana književnika Mirsada Bećirbašića

Mostar: Komemoracija talijanskim novinarima 30. siječnja

Hrvatska: Porastao broj posjetitelja Jasenovcu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo