Bosna i Hercegovina     | 16.04.2018. 08:58 |

Bevanda: Vanjski dug smanjen za 750 miliona KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Očuvali smo financijsku stabilnost, budžeti su usvajani na vrijeme da bi institucije nesmetano funkcionirale, uspjeli smo provesti neke kapitalne projekte i donijeti odluke koje su dovele do uštede u budžetu, izjavio je u intervjuu za današnji Dnevni avaz ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Kao poseban rezultat ističe to što je vraćeno 125 miliona dolara klirinškog duga bivšeg SSSR-a i što je BiH jedina zemlja u regiji koja je novac dobila u gotovini, a smanjen je vanjski dug za 750 miliona KM.

- Usvojili smo nekoliko strategija, među kojima i upravljanja javnim dugom. Ministarstvo financija ima mnogo nadležnosti i servis smo svim institucijama, tako da ima dnevnih poslova koji su od velikog značaja, a ne možemo ih promovirati - istakao je Bevanda.

Što se tiče rada kompletnog Vijeća ministara, navodi da je u nezahvalnoj poziciji, s obzirom na to da je u prethodnom mandatu on bio predsjedavajući, ali ipak misli da se moglo više uraditi.

- Dobro smo počeli i taj početni zamah očitavao se u Reformskoj agendi i aplikaciji za kandidatski status, a onda smo se iscrpljivali Mehanizmom koordinacije, prvo da se dogovori, pa da se ispoštuje, a onda je potrajalo dok smo ispunili Upitnik EU. Treba nam za sve mnogo vremena i strpljenja, jer se mnogi bave politizacijom, a ne realizacijom. Prvo smo imali međustranačka trvenja, pa onda unutarstranačka, pa se ne zna ko je u parlamentarnoj većini i dogovori se prave od tačke do tačke... Sve to dovelo je da rezultat nije bolji od ovog koji sada imamo - navodi Bevanda.

Nakon podatka Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da je od usvajanja cestarinana posebnom računu prikupljeno oko 64 miliona KM, počelo je međuentitetsko prepucavanje o tome kako ga raspodijeliti.

- Bilo bi vrlo značajno da se dogovore, jer počinje građevinska sezona i trebalo i bi taj novac da se doznači javnim poduzećima za ceste u FBiH i RS. Razumijem da se interesi entiteta sukobljavaju kad god je riječ o raspodjeli sredstava i to je dugogodišnji problem. No, moramo ocijeniti šta je prioritet i šta je opći interes i tako se ponašati. Ništa dobroga ne mogu donijeti ni tužbe ni blokade. Usvojili smo set zakona o akcizama, pokrenuli kredite koji su već bili dogovoreni i koje prate grant sredstva i trebali bismo sada nastavimo naprijed. Nadam se da ćemo uskoro na sjednici UO UIOBiH pronaći rješenje na dobrobit svih - istakao je Bevanda.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ministarstvo finansija - Ministar Bevanda zahtijevao izjašnjavanje o proračunu za iduću godinu

Bevanda: Pismo Bisere Turković neviđena zloupotreba državnih institucija

Bevanda: Izravni porezi u nadležnosti entiteta i Brčko distrikta BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo