Kultura

NUB BiH - Časopis 'Bosniaca' uvršten u bazu Web of Science

Saopćenje

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Bosanskohercegovački bibliotečki časopis "Bosniaca" prihvaćen je za indeksiranje u bazu Emerging Sources Citation Index (ESCI),  koja je nova baza platforme Web of Science ™ - saopćila je Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUBBiH).

Vlasnik baze je Clarivate Analytics, prije znan kao IP & Science business of Thomson Reuters.

"Bosniaca" je već indeksirana u bazama EBSCO-CEEAS, The Belt and Road Initiative Reference Source (EBSCO), ROAD (Directory of Open Access scholarly Resources) i dostupan u bazi Central and Eastern European Online Library.

Osim štampanog izdanja, dostupna je i online verzija Bosniace, koja pripada u časopise otvorenog pristupa. Online verzija časopisa je dostupna na VIDEO

Web of Science™ je platforma koja sadrži više citatnih indeksa i baza podataka. U kolekciji Web of Science™ Core Collection (WoSCC) dostupna su tri citatna indeksa (Science Citation Index Expanded (SCI-EXP), Social Sciences Citation Index (SSCI) i Arts & Humanities Citation Index (A&HCI).)

Bibliografski podaci i podaci o citiranosti dostupni su za sljedeća razdoblja: SCI-EXP i SSCI - od 1955. do danas; A&H-HCI - od 1975. do danas.

Putem platforme Web of Science pretražive su sljedeće baze podataka Web of ScienceTM Core Collection, Current Contents Connect, Data Citation IndexSM, KCI-Korean Journal Database, MEDLINE, SciELO Citation Index. Zastupljena su prirodne i tehničke nauke, biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene i humanističke nauke.

U bazi Web of Science™ Core Collection, uz navedena tri citatna indeksa (SCI-EXPANDED, SSC, A&HCI), Thomson Reuters dodao je u novembru 2015. indeks - Emerging Sources Citation Index (ESCI), koji obuhvata više od 2000 časopisa koji zadovoljavaju osnovne kriterije te su u postupku razmatranja za uključivanje u neke od standardnih WOSovih citatnih indeksa.

- Uključivanje Bosniace u bazu Emerging Sources Citation Index pokazuje našu predanost u pružanju najrelevantnijih i najutjecajnijih sadržaja u bibliotekarstvu u našoj zajednici i šire. Ovo je i  značajan korak u daljnjem razvitku časopisa i veliko priznanje uredništvu u dosadašnjem radu - navodi NUBBiH.

(FENA) E.F.