Bosna i Hercegovina     | 16.04.2018. 15:07 |

Saradnja VSTV-a BiH s pravosudnim tijelima Švedske za efikasnije sudstvo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Predstavnici Ambasade Švedske u BiH i Sudske administracije Švedske posjetili su danas Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH), a goste su primili član VSTV-a BiH i sudija Osnovnog suda u Brčko Distriktu BiH Selim Karamehić i direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Admir Suljagić sa saradnicima.

Posjeta je rezultat suradnje VSTV-a BiH s pravosudnim tijelima Švedske koja je započela prije više od godinu dana i doprinijela je povećanju efikasnosti u postupanju po predmetima u pilot sudovima (Općinski sud u Tuzli i Osnovni sud u Bijeljini).

Na temelju suradnje, unapređeno je postupanje sudijskih pripravnika-volontera s ciljem da sudije dobiju više vremena za obavljanje sudskih zadataka i direktno postupanje po predmetima. Sudije su, prvi put, u potpunosti oslobođene administrativnih zadataka da bi se posvetili kvalitetnom i temeljitom pripremanju predmeta.

Konkretno, uz novi način rada i podršku pripravnika na administrativnim zadacima, sudije Osnovnog suda u Bijeljini ukupno su (u periodu 1.1. - 30.3.2018. godine) riješile 1730 predmeta (parnični, prekršajni i vanparnični) odnosno 728 predmeta više u odnosu na isti period 2017. godine, dok su sudije Općinskog suda u Tuzli riješile ukupno 2102 predmeta, odnosno 218 predmeta više u odnosu na prošlu godinu.

Unutrašnja reorganizacija sudova će doprinijeti kraćem trajanju postupaka, smanjenju broja starih predmeta, smanjenju troškova suda kroz racionalnije korištenje ljudskih resursa, te istovremeno postizanje bolje motivacije svih zaposlenih u sudovima, na način da se sudijama omogući da se fokusiraju više na konkretno postupanje po predmetima i da se oslobode administrativnih poslova te da se administrativnom/ne sudskom osoblju dâ veća odgovornost u radu.

Suradnju sa Sudskom administracijom Švedske VSTV BiH započelo je s ciljem unapređenja unutrašnje organizacije sudova, te bržeg i kvalitetnijeg rada i odvijanja procesa u sudovima. Dio je to projekta “Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH - druga faza“ kojeg finansira Vlada Švedske.

Ostvarena je suradnja pilot sudova (Općinskog suda u Tuzli i Okružnog suda Varberg, te Osnovnog suda u Bijeljini i okružnih sudova Malmö i Ystad), a provedene su i različite aktivnosti poput studijskih posjeta, stručnih sastanaka, ekspertnih misija, radionica u Švedskoj i BiH.

Švedske kolege (stručnjaci na projektu) vršili su kontinuiranu analizu načina rada dva navedena pilot suda u BiH prateći organizaciju rada i raspodjelu zadataka koje obavljaju sudije, stručni saradnici i administrativno/ne sudsko osoblje, prateći postojeću unutrašnju organizaciju sudova kao i relevantnih ljudskih resursa te predložili preporuke za reorganizaciju radnih tokova i efikasniji rad ne sudskog osoblja s ciljem bržeg i kvalitetnijeg obavljanja zadataka uzimajući u obzir postojeće propise i zakonodavni okvir.

U januaru 2018. godine izrađene su „Smjernice za obavljanje administrativnih zadataka od strane pripravnika“ na osnovu kojih su Osnovni sud u Bijeljini i Općinski sud u Tuzli kreirali Plan postupanja sudijskih pripravnika-volontera s ciljem da sudije imaju više vremena za obavljanje sudskih zadataka i direktno postupanje po predmetima što će povećati broj riješenih predmeta i utjecati na vrijeme postupanja po sudskim predmetima s obrascima za parnični, vanparnični i prekršajni referat.

Delegiranjem poslova na ne sudsko osoblje, sudija dobiva dodatno vrijeme te se može posvetiti kvalitetnom i temeljitom pripremanju predmeta od prijema tužbe do donošenja presude, pripremi procesnih i materijalnih propisa, te analizi i praćenju prakse viših sudova u svakom konkretnom predmetu, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Finska i Švedska traže da EU proširi sankcije Rusiji

Švedska ministrica evropskih poslova dolazi u službenu posjetu BiH

Bećirović čestitao premijeru Švedske povodom prijema u NATO

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo