Bosna i Hercegovina     | 16.04.2018. 16:40 |

Održana sjednica Vijeća ministara BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas na sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona Bosne i Hercegovine o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera radi daljnjeg usklađivanja s međunarodnim standardima i reguliranja  novih pravnih situacija u vezi s radom državnog zatvora. Ministarstvo pravde dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH nakon što se ugrade sugestije sa današnje sjednice i mišljenja nadležnih institucija.     

Dopunama Zakona se, između ostalog, regulira buduća saradnja zatvorskog sistema BiH i zatvorskih sistema entiteta i Brčko Distrikta BiH, a nakon što počne raditi Zavod za izvršenje kivičnih sankcija pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine (državni zatvor). Ta saradnja, između ostalog, omogućava entitetskim ministarstvima pravde i Pravosudnoj komisiji Brčko Distrikta BiH da od Ministarstva pravde BiH zatraže smještanje u državni zatvor visokorizičnih i opasnih zatvorenika. Istovremeno se reguliraju pitanja izjednačavanja položaja osuđenika po presudama entitetskog i Suda BiH za krivično djelo iz nadležnosti Krivičnog zakona BiH. Izmjenama i dopunama Zakona definiraju se i mjere bliskog nadzora koje se mogu ostvarivati putem elektronske narukvice sa GPS sistemom.

Ministarstvo pravde BiH prethodno je provelo postupak pravnih konsultacija u kojem je učestvovalo 60 pravnih subjekata i pojedinaca. 

NASTAVAK GRADNJE AUTOPUTA NA KORIDORU Vc -  PODDIONICA NEMILA – DONJA GRAČANICA
Vijeće ministara BiH utvrdilo je dva prijedloga sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID) za Projekt autoputa na Koridoru Vc, poddionica Nemila – Donja Gračanica (Zenica sjever), komponente A i B.

Riječ je izgradnji 17,65 km duge dionice Nemila - Donja Gračanica autoputa na Koridoru Vc, odnosno poddionica, Nemila – Vranduk u dužini  5,7 km, Vranduk - Ponirak 5,07 km i Ponirak - Donja Gračanica 6,9 km.  Vrijednost zajma za komponentu A je 27.150.000,00 američkih dolara, a za komponentu B 24,3 miliona eura.

Rok otplate ovih zajmova je 20  godina za komponentu A uz pet godina grejs perioda, a za komponentu B 18 godina i četiri godine grejs perioda. Zajmovi su alocirani na Federaciju BiH.

Pojedinačni prijedlozi sporazuma sa osnovama za vođenje pregovora za njihovo zaključivanje bit će dostavljeni Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.    

DOBRA VIJEST ZA STUDENTE IZ BiH U SLOVENIJI, I DALJE BEZ PLAĆANJA TROŠKOVA ŠKOLARINE
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog za produženje važenja Protokola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja, čime se omogućava da bh. studenti i dalje budu oslobođeni plaćanja troškova školarine u Sloveniji, koju plaćaju stranci.

Važenje Protokola, koji je zaključen 2013. godine, produžava se do kraja studijske godine u kojoj će Bosna i Hercegovina postati članica Evropske unije (EU).

Pored toga što su bh. studenti izjednačeni sa državljanima Republike Slovenije u pogledu plaćanja troškova školarine, za državljane BiH svake godine na raspolaganju je i 18 mjesečnih stipendija za studijsko usavršavanje na visokoškolskim ustanovama u Sloveniji, a u okviru Centra za mobilnost i evropske programe obrazovanja i osposobljavanja Republike Slovenije (CMEPIUS).

Ministarstvo civilnih poslova dostavit će Prijedlog za produženje važenja Protokola Predsjedništvu BiH na odlučivanje.  

UDVOSTRUČEN RAST IZVOZA ORGANSKIH PROIZVODA
Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o vanjskotrgovinskom poslovanju u oblasti organske proizvodnje u Bosni i Hercegovini koja pokazuje trend rasta izvoza organskih proizvoda u posljednje tri godine te naglašava značaj potencijala za njen daljnji razvoj.      

Tako je 2015. godine izvoz organskih proizvoda iz BiH iznosio dva miliona eura, u 2016. godini 3,5 miliona eura, dok je izvoz u 2017. godini, u odnosu na 2015. udvostručen i iznosio je četiri miliona eura. Države u koje se organski proizvodi pretežno izvoze su Njemačka, Holandija, Danska, Italija, Švedska i Švicarska.

Vrijednost organskih proizvoda koji su plasirani na bh. tržište u 2015. godini, prema raspoloživim podacima, iznosila je 0,3 miliona eura.

U posljednjih pet godina u BiH je gotovo  udvostručena površina zemljišta pod organskom proizvodnjom, i  to sa 343 ha u 2011. godini na 659 ha u 2017. godini, ali  ovo i dalje predstavlja malo više od 0,03 posto ukupnog obradivog zemljišta.

Nezvanični podaci govore da na području Federacije BiH postoji oko 70 organskih proizvođača, a u Republici Srpskoj je identificirano 26 proizvođača koji se bave organskom poljoprivrednom proizvodnjom, najviše u oblasti ljekovitog bilja i bobičastog voća.

Međutim, potencijali u ovom sektoru su znatno veći, što je prepoznato i okvirnim  Strateškim planom ruralnog razvoja BiH koji posebnom mjerom daje podršku organskoj proizvodnji, zaštiti okoliša i smanjenju utjecaja klimatskih promjena te uvodi zasebnu podmjeru koja se odnosi na podršku proizvodnji, certifikaciji i kontroli organske proizvodnje u skladu sa najboljim praksama, odnosno EU zahtjevima tržišta. 

Stoga će Ministarstvo vanjske  trgovine i ekonomskih odnosa, u saradnji s nadležnim organima entiteta, kantona i Brčko Distrikta BiH, nastaviti aktivnosti u cilju unapređenja uvjeta vanjskotrgovinskog poslovanja i izvoza organskih proizvoda.

HITNO FINALIZIRATI STRATEŠKI OKVIR ZA REFORMU JAVNE UPRAVE
Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije  o drugom sastanku Posebne grupe za reformu javne uprave, koji je održan u Sarajevu, krajem januara 2018. godine i donijelo odgovarajuće zaključke.

Usvojene su i preporuke Evropske komisije kojima se naglašava važnost daljnjeg provođenja reformi u Bosni i Hercegovini. Tako, Bosna i Hercegovina, između ostalog, treba hitno finalizirati cjelodržavni strateški okvir za reformu javne uprave koji moraju usaglasiti svi nivoi vlasti, nakon čega će biti pripremljen zajednički akcion plan za njegovo provođenje.   

POKLANJAJU SE  32 RAČUNARA RANJIVIM KATEGORIJAMA DRUŠTVA
Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o prijenosu vlasništva nad osnovnim sredstvima, kojom će 32 računara Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH biti dodijeljena udruženjima, savezima, školama, odgojno-popravnim domovima, omladinskim centrima, ustanovama i zavodima u Bosni i Hercegovini.

Radi se o subjektima koji, između ostalog, okupljaju Rome, djecu s posebnim potrebama, invalidne osobe, mlade i djecu bez roditeljskog staranja iz Bijeljine, Banje Luke, Modriče, Rogatice, Brčko Distrikta BiH, Međugorja, Orašja, Bosanskog Grahova, Mostara, Sarajeva, Fojnice, Pazarića, Sanskog Mosta  i Zenice.       

NASTAVLJA SE KONTROLA MEDA U BiH
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine kontinuirano će, u okviru svojih nadležnosti u saradnji s nadležnim organima BiH, entiteta, Brčko Distrikta BiH, i u narednom periodu provoditi sve neophodne aktivnosti u vezi s planiranjem, pripremom i provođenjem monitoringa kvaliteta meda na tržištu BiH.

Zaključeno je ovo tokom razmatranja Izvještaja o provedenom monitoringu kvaliteta meda na tržištu BiH  u kojem se navodi da je u 2017. godini analizirano ukupno 100 uzoraka meda, od kojih 52 nisu bila u skladu s važećim propisima u BiH.

Među uzorcima 72 su uzeta iz meda domaćeg porijekla, od kojih 42 nisu u skladu s bh. propisima. Od 28 uzoraka uzetih iz uvoznog meda 10 nije odgovaralo važećim bh. propisima. Razlozi neusklađenosti su bili povećan sadržaj hidroksimetilfurfurola (HMF), niska aktivnost dijastaze, smanjen sadržaj redukovanih šećera, kao i odstupanja vrijednosti za električnu provodljivost, sadržaji saharoze i mineralnih te materija nerastvorivih u vodi, dok dva uzorka meda nisu imala deklaraciju.      

PODRŽANE IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O ZAŠTITI LICA KOJA PRIJAVLJUJU KORUPCIJU
Vijeće ministara BiH utvrdilo je i Mišljenje Ministarstva sigurnosti na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači delegati Darko Babalj, Bariša Čolak i Halid Genjac.  

U Mišljenju se navodi da su opravdani razlozi za donošenje ovog zakona jer će biti otklonjene određene nedorečenosti, kao i nejasnoće nastale u njegovoj primjeni.

Ministarstvo sigurnosti dostavit će ovo mišljenje Parlamentarnoj skupštini BiH, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo