Svijet     | 17.04.2018. 10:24 |

Sirijska protuzračna odbrana oborila dva projektila

FENA Internet

DAMASK,  17. aprila (FENA) - Sirijska protuzračna odbrana oborila je projektile ispaljene na sirijsku zrakoplovnu bazu Shayrat u pokrajini Homs u ponedjeljak navečer, i na drugu bazu sjeveroistočno od prijestonice Damaska, javili su sirijska državna televizija i medij proiranskog Hezbollaha.

Sirijska državna televizija prikazala je snimke projektila koji je oboren iznad zrakoplovne baze samo nekoliko dana nakon američkog, britanskog i francuskog napada u znak odmazde za sumnjivi hemijski napad na grad Douma u neposrednoj blizini Damaska.

Državna televizija nije pomenula tri projektila koja su ispaljena na vojni aerodrom Dumair, sjeveroistočno od Damaska, za koje medijska služba proiranskog Hezbollaha navodi da je presrela sirijska protuzračna odbrana.

Pobunjenički izvori tvrde da je aerodrom Dumair velika zrakoplovna baza korištena u golemoj vojnoj kampanji  sirijske vojske uz podršku ruske vatrene sile na preuzimanju Istočne Gute, pobunjeničke enklave u predgrađima Damaska.

Portparol Pentagona izjavio je da nije bilo američkih vojnih aktivnosti u to vrijeme.

Upitan o raketnom napadu, portparol izraelske vojske je izjavio: "Mi ne komentiramo takve izvještaje".

Zrakoplovna baza Shayrat napadnuta je u američkom napadu krstarećim projektilima, u odgovoru na hemijski napad u kome je ubijeno najmanje 70 ljudi, među kojima i djece, u pobunjeničkom gradu Khan Sheikhounu.

Izreael je napadao lokacije sirijske vojske mnogo puta tokom sirijskog rata, pogađajući konvoje i baze proiranskih milicija koje se bore na strani snaga  sirijskog predsjednika Bashara al- Assada.

Izrael dugo tvrdi da Iran širi svoj uticaj na pojas teritorije koji se proteže od iračke do libanske granice, gdje prema izraelskim navodima Iran snabdijeva Hezbollah oružjem.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'