Svijet     | 17.04.2018. 13:51 |

Macron poručio Evropljanima: EU je utočište pred opasnostima u svijetu

FENA Internet

STRASBOURG, 17. aprila (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron uputio je u utorak poziv Evropljanima da se ne povlače u nacionalizam nego da izgrade Evropsku uniju kao bedem liberalne demokratije u sve nemirnijem i opasnijem svijetu.

Obraćajući se Evropskom parlamentu u francuskom gradu Strasbourgu,  40-godišnji šef države dobio je gromoglasne ovacije nakon što je osudio jačanje "neliberalnih demokratija" čak i unutar EU. Nacionalistički poslanici iz Francuske, Britanije i drugih zemalja ostali su, ipak, u svojim stolicama.

- U suočavanju s autoritarizmom, odgovor je ne samo autoritetna demokratija nego autoritet demokratije - izjavio je Macron, u jasnoj aluziji na novoizabranog mađarskog premijera Viktora Orbana i na vladajuću poljsku stranku.

"Sebični nacionalizam" hvata korijenje, upozorio je Macron, govoreći o "atmosferi građanskog rata" u Evropi. Iluzija je, međutim, rekao je Macron,vraćati se nacionalnom suverenitetu po cijeni zajedničkih ovlasti EU koje bi vratile povjerenje glasačima koje je neophodno u svijetu autoritarnih sila - u očiglednoj aluziji na zemlje kao što su Rusija i Kina - i moćnih multinacionalnih korporacija.

Pozivajući svoje kolege iz EU da slijede njegov primjer pokretanjem javnog dijaloga o evropskoj budućnosti, Macron je izjavio da se od EU traži da ojača, kako ga naziva, "evropski suverenitet" u svijetu. 

 
Uz nešto više od godine do narednih izbora za Evropski parlament, on se požalio nad činjenicom da je manje od polovine građana EU odlučilo da glasa na tim izborima, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Belgijsko tužilaštvo otvorilo istragu o ruskom miješanju u Evropskom parlamentu

Strik: Neki zakoni jesu usvojeni, ali sada treba da otpočne stvaran, ozbiljni rad

Evropski parlament poziva na 'trenutni i trajni' prekid vatre u Gazi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'