Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 17.04.2018. 15:24 |

Okrugli sto o iskustvima i preventivi poplava u BiH

FENA

ZENICA, 17. aprila (FENA) - U okviru programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj "EU ProLocal", kojeg u Bosni i Hercegovini provode Odjel za saradnju Delegacije Evropske unije u BiH i njemačka organizacija GIZ ureda u BiH, u Zenici je održan okrugli sto “Da li su preduzeća u BiH otporna na poplave?”, na kojem je predstavljena i publikacija "Vodič za prevenciju i odgovor na poplave za mala i srednja preduzeća u BiH".

Radi se o programu u vrijednosti od 13 miliona eura, koji u periodu od tri godine sufinansiraju Evropska unija i Njemačka, s ciljem podržavanja pozitivnog trenda ekonomskog oporavka malih i srednjih preduzeća sa područja pogođenih područja u poplavama od maja 2014. godine.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici kompanija u Bosni i Hercegovini, koje su bile pogođene poplavama i koje su do sada bili korisnici grant sredstava iz programa "EU ProLocal", eksperti koji su pružali podršku oporavku privatnog sektora nakon poplava, kao i predstavnici Delegacije EU u BiH i programa "EU ProLocal".

- U realizaciji programa nastojimo dati podršku lokalnim vlastima da se s malim i srednjim preduzećima uključe u jedan integrirani javni sistem ranog upozoravanja kako bi se pomoglo malim kompanijama da izbjegnu gubitke koje uzrokuju prirodne katastrofe. Mi nastavljamo da radimo na podršci kompanijama i nastavljamo raditi na programu strategije lokalnog razvoja, koja je prvenstveno orijentirana na pomoć sektorima koji su orijentirani na izvoz, turizam i poljoprivredu - kazao je za Fenu šef Odjela za saradnju Delegacije EU u BiH Melvin Asin.

Ovaj program takođe podržava razvoj inovativnih proizvoda i usluga koji omogućavaju preduzećima da budu efikasnija i da se uključe u međunarodne lance vrijednosti, a istovremeno poboljšava uslove u lokalnom poslovnom okruženju.

- Program je fokusiran na mala i srednja privatna preduzeća posebno iz oblasti oblasti obrade metala, drveta, poljoprivrede i turizma, a pokušavamo da radimo i sa općinama kako bi poboljšale svoju konkurentnost, jer moraju kreirati okolinu i okruženje koje će biti pogodno za razvoj ovih kompanija. Kroz ovaj program 93 kompanije su primile grantove za pojedinačne projekte u okviru razvojnog partnerstva. Međutim, mi takođe imamo i niz grantova drugim institucijama da uvedu novitete i nove procese kako bi se pomoglo inovacijama u ovom sektoru. Rezultati programa se mogu već pratiti, tako imamo kompanije koje sada izvoze na tržišta Njemačke, Švicarske, Slovenije, pa čak i Kine - istakla je direktorica GIZ-a za BiH Brigitte Heuel-Rolf.

Svoja iskustva u realizaciji programa "EU ProLocal" na okruglom stolu “Da li su preduzeća u BiH otporna na poplave?” iznijeli su privrednici koji su se uključili u realizaciju projektu i podijelili su svoja iskustva tokom trogodišnje saradnje s organizacijom GIZ.

- Uz ovaj program mi smo sufinansirali s GIZ-om projekt nabavke nove mašine, koja nam je ubrzala procese, poboljšala kvalitetu, povećala produktivnost i rekao bih najvažnije uposlili smo četiri nova radnika, te povećali prodaju. Ovo su naša iskustva i moram da zahvalim GIZ-u i EU, te USAID-u, jer se na našu proizvodnju nastavlja čitav jedan malim lanac malih poduzetnika proizvode namještaj i prodaju ga na lokalnom i ino tržištu - rekao je vlasnik i direktor firme "Pero Zenica" Mladen Perić.

Učesnicima okruglog stola prezentiran je ”Vodič za prevenciju i odgovor na poplave za mala i srednja preduzeća u BiH”, koji je razvijen u okviru "EU ProLocal programa" s ciljem da pruži praktične preporuke mjera koje se mogu poduzeti za prevenciju i ublažavanje šteta izazvanih poplavama, a temelji se na iskustavima kompanija koje su pretrpjele štete od poplava u maju i augustu 2014. godine.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

U ruskom regionu Kurgan naređena evakuacija zbog poplava

Rijeka Tobol premašila 'opasan nivo' u južnom Uralu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu