Ekonomija     | 18.04.2018. 12:57 |

PSBiH - Isaković pitao o raspodjeli prihoda od putarine

FENA Aida Kovač

 

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kazao da se, sukladno usvojenim zakonima, raspodjela naplaćenih prihoda od putarine u iznosu od 0,25 KM za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta koje se vode na posebnom podračunu kod Centralne banke, provodi po metodologiji koju posebnim aktom propisuje Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje.

Dodao je da će Upravni odbor ponovno na narednoj sjednici, zakazanoj za 25. april, na njegov prijedlog, razmatrati prijedlog odluke za privremenu raspodjelu prihoda prikupljenih od putarine u iznosu od 0,25 KM za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta.

Bevanda je ovo kazao odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Mirsada Isakovića koliko je prikupljeno sredstava na podračunu kod Centralne banke, te da li je izvršena raspodjela tih sredstava i ako nije zašto nije?

Također ga je zanimalo koliko je sredstava „došlo“ iz RS-a, a koliko iz Federacije BiH?

Ministar Bevnda je kazao da akumulirani saldo na podračunu za 0,25 KM cestarine je 53,4 miliona KM, a akumulirani saldo na podračunu za 0,10 posto cestarine ili putarine, prema starom zakonu, 11,3 miliona KM.

- Znači, ukupan akumulirani saldo na podračunu je 64,7 miliona KM. Ova sredstva ne mogu biti raspoređena korisnicima sve dok Upravni odbor Uprave ne usvoji posebnu odluku o raspodjeli sredstava od posebne putarine - pojasnio je ministar Bevnda.

Dodao je da „onog trenutka kad Upravni odbor usvoji spomenutu odluku i kad ona bude dostavljena Upravi za neizravno oporezivanje na izvršenje, sredstva će biti raspoređena korisnicima prema koeficijentima koji će biti sastavni dio te odluke“.

Napomenuo je da se odluka na Upravnom odboru usvaja konsenzusom, a ukoliko nema konsenzusa usvaja se prostom većinom koja uključuje glasove članova Upravnog odbora, ministra finansija i trezora BiH, glasove ministara finansija RS-a i Federacije BiH.

Bevanda je kazao da je Upravni odbor na svojoj posljednjoj sjednici koja je održana 22. marta,  drugi put razmatrao informaciju u vezi sa raspodjelom prihoda od putarine za izgradnju autocesta, kao i prijedlog odluka koje je dostavila Uprava za neizravno oporezivanje.

Po njegovim riječima, obavljena je rasprava i nije postignuta suglasnost. Predmetna odluka nije usvojena, jer nije bilo svih glasova ministara finansija.

- Nije usvojena ni kao privremena odluka, što je bila osam godina praksa. Da ne bi bilo bilo kakvih dvojbi iščitat ću prijedlog odluke koji je glasio da od ukupnog prihoda 10 posto ukupno prikupljenih sredstava ostaje na podračunu kod Centralne banke, a on služi za poravnanje prihoda do usvajanja konačnih koeficijenata. Preostalih 90 posto se dijeli korisnicima i to entitetima i Brčko Distriktu tako da 59 posto pripada Federaciji BiH, 39 posto RS i dva posto Brčko Distriktu. Upravo ovih 10 posto koji  ostaju na podračunu imaju namjenu i služe za konačno poravnanje - naveo je Bevanda.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Brnabić: Srbijanska oporba pokazala da ne poštuje građane

Zastupnica u parlamenta Novog Zelanda podnijela ostavku nakon optužbi za krađu u trgovinama

Turski parlament uklonio proizvode firmi Coca Cola i Nestle iz svojih restorana zbog podrške Izraelu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'