Bosna i Hercegovina     | 18.04.2018. 13:50 |

Delegacija Sudske administracije Švedske posjetila Osnovni sud u Bijeljini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18.aprila (FENA) - Delegacija Sudske administracije Švedske sa saradnicima iz okružnih sudova u Ystadu i Malmöu boravila je u radnoj posjeti Osnovnom sudu u Bijeljini.

Dobrodošlicu gostima poželio je predsjednik Suda Aid Hanušić, a sastanku su prisustvovali i predstavnici Sekretarijata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).

Razgovarano je o pozitivnim efektima koje je Sud ostvario u toku prethodna tri mjeseca primjenjujući preporuke švedskih kolega, stručnjaka na projektu, za reorganizaciju radnih procesa i efikasniji rad nesudskog osoblja.

Konkretno, uz novi način rada i podršku pripravnika na administrativnim zadacima, sudije Osnovnog suda u Bijeljini u periodu 1.1.-30.3.2018. godine su ukupno riješile 1.730 predmeta (parnični, prekršajni i vanparnični), odnosno 728 predmeta više u odnosu na isti period 2017. godine.

Tema sastanka bila je i jačanje uloge predsjednika suda kao menadžera suda, problemi s kojima se sudsko i nesudsko osoblje susreće u radu.

Također je bilo tiječi i o budućoj saradnji i planiranju daljih aktivnosti Projekta ICEA s fokusom na unutrašnju reorganizaciju sudova i ljudskih resursa u sudovima kako bi se još brže i kvalitetnije obavljali zadaci i radni procesi u sudovima smanjujući broj neriješenih predmeta, a istovremeno pružajući bržu i bolju uslugu građanima.

Saradnja sa švedskim pravosudnim institucijama treba da doprinese kraćem trajanju postupaka, smanjenju zaostataka, smanjenju troškova suda kroz racionalnije korištenje ljudskih resursa, te istovremeno postizanje bolje motivacije svih zaposlenih u sudovima.

Posjeta visoke delegacije Švedske nastavak je jednogodišnjih aktivnosti unapređenja unutrašnje organizacije sudova, te bržeg i kvalitetnijeg rada i odvijanja radnih procesa u sudovima u BiH u saradnji sa Sudskom administracijom Švedske u okviru Projekta unapređenja efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH - faza II (projekt ICEA)  kojeg implementira VSTV BiH, a finansira Vlada Švedske, saopćeno je iz Press službe VSTV BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Finska i Švedska traže da EU proširi sankcije Rusiji

Švedska ministrica evropskih poslova dolazi u službenu posjetu BiH

Bećirović čestitao premijeru Švedske povodom prijema u NATO

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom