Ekonomija     | 18.04.2018. 14:11 |

Manifestacija „Dani organske proizvodnje“ u Gornjem Vakufu-Uskoplju

FENA Mevlida Ridžal

GORNJI VAKUF-USKOPLJE, 18. aprila (FENA) - Petnaestak izlagača iz BiH sudjeluje na izložbeno-prodajnom sajmu, koji se održava u Gornjem Vakufu-Uskoplju, u okviru manifestacije „Dani organske proizvodnje“.

Za jednim od štandova je Travničanin Ivica Rajić iz Guče Gore, vlasnik porodičnog gazdinstva koje već desetak godina posjeduje certifikat organske proizvodnje.

-Uz biljne, imamo i proizvode animalnog porjekla. Naše opredjeljenje je, prije svega, uzgoj i iskorištavanje autohtonih sorti voća i njihova prerada u različitim oblicima - kazao je.

Također, redovan učesnik poljoprivrednih sajmova na području SBK-a, te u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Gračanici i drugim bh općinama, je Ermin Delić iz Zenice.

-Moja porodica se dugi niz godina bavi pčelarstvom. Registrirali smo firmu za proizvodnju meda i ostalih pčelinjih proizvoda, a od prije osam godina posjedujemo certifikat organske proizvodnje - istaknuo je.

Predsjednik Saveza ORGANSKO Federacije BiH Sejad Herceg ističe kako su, održavanjem manifestacije „Dani organske proizvodnje“, nastavljene aktivnosti umrežavanja poljoprivrednih proizvođača, udruženja i svih njenih aktera.

-Ovakvim skupovima želimo unaprijediti razvoj poljoprivrede, i poslati poruku onima koji donose odluke da postoje ogromne mogućnosti i šanse u agraru - naglasio je.

Isti cilj, dodaje, ima manifestacija „Dani organske proizvodnje“, koja je organizirana u saradnji s Udruženjem građana „Zdrava malina“, kao i današnje predavanje za poljoprivrednike s područja Gornjeg Vakufa-Uskoplja. 

Uz Hercega, o ekonomiji ruralnih područja i zakonskim propisima u organskoj proizvodnji  govorio je prof. Nezir Tanović.

Pomenuta manifestacija bit će održana u četvrtak i petak u Bugojnu. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Čavara nazočio svečanoj sjednici Općinskog vijeća Gornji Vakuf - Uskoplje

Predstava 'Taximetar' oduševila publiku u Gornjem Vakufu-Uskoplju i Jajcu

U Zenici počela dvodnevna manifestacija 17. dani organske proizvodnje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo