Kultura     | 18.04.2018. 15:57 |

Otvorena izložba oružja iz Kolekcije Bošnjačkog instituta

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Izložba oružja iz Kolekcije Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića, koja sadrži najvažnije primjerke vatrenog i hladnog oružja koje se u Bosni i Hercegovini koristilo od sredine 15. do početka 20. stoljeća, otvorena je danas u prostorijama ovog instituta.

Ova nesvakidašnja postavka, obogaćena eksponatima iz Zemaljskog muzeja BiH i Muzeja 'Sarajevo', prvi put javnosti predstavlja rijetke primjerke oružja i zaštitne opreme, te druge predmete, karakteristične za spomenuto razdoblje i historijski kontekst u kojem je oružje nastalo i bilo u upotrebi.

Sudionike otvaranja izložbe pozdravila je direktorica Bošnjačkog instituta Amina Rizvanbegović Džuvić, istaknuvši da se radi o jednoj od zbirki ovog instituta (uz etnološku, numizmatičku, filatelističku...), koja pored biblioteke i arhiva, koje se razvijaju i djeluju u okviru njegove temeljne misije, svjedoči o bogatstvu i raznolikosti koje baštini i čuva Bošnjački institut u službi zaštite kulturno-historijskog naslijeđa BiH.

Radi se o, kako je kazala, zbirci koja je nastala kao privatna kolekcija Adil-bega Zulfikarpašića, a koja sadrži vrijedne historijske, reprezentativne i raznolike primjerke svih vrsta tradicionalnog oružja, među kojima, koplja, jatagane, sablje i noževe te karabine, duge puške, tzv. 'šišane'...

O specifičnostima vezanim za predstavljene predmete govorili su autori izložbe i pratećih kataloga - arheolog i savjetnik u Muzeju 'Sarajevo' Adnan Muftarević i Lebiba Džeko, etnologinja iz Zemaljskog muzeja BiH, precizirajući kako se izložba može posmatrati s tipološkog i hronološkog aspekta, te da sadrži primjerke koji potječu iz Latinske Amerike (gaucho-nož gaučosa iz argentinskih pampasa), pa sve do Maroka, Jemena, Saudijske Arabije, Indije...

Kako je rečeno, svojevrstan raritet predstavljaju -  štit, napravljen od slonove kože, te kaciga s prepoznatljivom 'čelenkom', kao i kompletna oprema jednog uglednika, koji potječu iz osmanskog perioda, uključujući i predmete koji su predstavljali dodatnu opremu neophodnu prilikom upotrebe oružja kao što su barutluk, zejtinlica, harbija...

Zanimljivosti postavke doprinosi i mač tipa skjavone (schiavone) kojim je bila naoružana straža mletačkog dužda, a koju su činili i mladići s balkanskih područja, kao i džambija, zakrivljeni bodež s dvije oštrice, koji se veže za stanovnike Omana i Jemena.

Publika je bila u prilici vidjeti i mušku gradsku nošnju, koja se sastoji od uobičajenih dijelova - čakšira, košulje, fermena, džemadana, učkura i trabolosa, te dodatnu opremu i ukrase za muškarca koji se spremao za borbu.

Zbirka svedoči o dekorativnosti primjeraka oružja, kao i umijeću ondašnjih zanatlija koji su se bavili izradom, usavršavanjem i ukrašavanjem hladnog i vatrenog oružja.

Kako se u katalogu, štampanom povodom izložbe, navodi, neki gradovi i mjesta postali su poznati po izradi oružja, a u svakom većem gradu postojale su ulice ili čaršije u kojima se izrađivala određena vrsta oružja, koje je često bilo ukrašeno srebrom, zlatom, sedefom, koraljima, a nekada čak i dragim i poludragim kamenjem.

Izložba oružja iz Kolekcije Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića predstavlja primjerke oružja koji su značajni po načinu izrade i ukrašavanja te upotrebnoj vrijednosti.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'