Bosna i Hercegovina     | 18.04.2018. 16:34 |

Održana Konferencija Generalnog inspektorata MOBiH-a i inspektora u OSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Konferencija Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH i inspektora u komandama i jedinicama OSBiH, kojoj su prisustvovali najviši dužnosnici MOBiH-a i OSBiH i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BiH, te predstavnici međunarodnih snaga i organizacija u BiH, održana je danas u Domu OSBiH u Sarajevu.

Na otvaranju konferencije, uvodnim obraćanjima prisutnima su se obratili ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Sifet Podžić, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, Komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Robert A. Huston, komandant EUFOR-a generalmajor Martin Dorfer, načelnik ZŠ OSBiH generalmajor Senad Mašović, kao i brigadni general Mirsad Ahmić, koji je na samom početku konferencije podnio Izvještaj o radu Generalnog ispektorata MOBiH i inspektora u OSBiH za 2017. godinu.

Ministrica odbrane Marina Pendeš istakla je da Ministarstvo odbrane nastoji unaprijediti odnos prema profesionalnom ponašanju, poštivanju zakona i transparentnosti procesa, navodeći da su to „trajne vrijednosti koje Ministarstvo i Oružane snage čine dobro organiziranim, efikasnim i po tome prepoznatljivim.”

Ona je podsjetila i da je Ministarstvo odbrane u protekloj godini po ovom pitanju, koje je usko vezano s integritetom i borbom protiv korupcije, nastavilo djelovati sistemski.

- Imajući u vidu da to zahtijeva promjene koje se dotiču sfere morala, svijesti, sustava vrijednosti, osigurali smo strategijsko planiranje i kroz adekvatne planove koji će imati dugoročan efekat, implementiramo neophodne mjere. Aktualan primjer takvih aktivnosti je proces procjene rizika od korupcije radnih mjesta u Ministarstvu obrane, koji je završen - istakla je, između ostalog, Pendeš.

Naglasila je i značaj saradnje s institucijama i agencijama BiH, kao i sa NATO-om, EUFOR-om i OSCE-om, u cilju jačanja napora u izgradnji integriteta, prevenciji i borbi protiv korupcije.

Inspektori Generalnog inspektorata MO BiH i inspektori iz komandi i jedinica OSBiH su u nastavku rada Konferencije podnijeli izvještaje o radu, a nakon toga nastavili sa radnim aktivnostima iz djelokruga rada inspektora u cilju nastavka kvalitetnijeg i uspješnijeg rada Generalnog inspektorata u narednom periodu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Posmatrački let "Otvoreno neba" nad BiH naredne sedmice

Položeno cvijeće na Kovačima u okviru obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije RBiH 

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'