Bosna i Hercegovina     | 19.04.2018. 12:16 |

Razgovori delegacija Hrvatske i BiH o saradnji u oblasti zaštite i spašavanja

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 19. aprila (FENA) - Delegacije Republike Hrvatske, predvođena direktorom Državne uprave za zaštitu i spašavanje Draganom Lozančićem sastala se danas u Sarajevu s delegacijom Bosne i Hercegovine, koju predvodi pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

Razgovarano je o modalitetima jačanja saradnje u oblasti zaštite i spašavanja s fokusom na djelovanje u slučaju vanrednih prilika, odnosno prirodnih i drugih nesreća.

Direktor Državne uprave Hrvatske za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić istaknuo je zadovoljstvo kontinuitetom saradnje u sistemu civilne zaštite, odnosno stepenom partnerstva ostvarenog na planu pomoći građanima dviju susjednih zemalja u odgovoru na konkretne izazove.

- U Hrvatskoj mi otvaramo jedno novo poglavlje, s obzirom na to da imamo novu strategiju nacionalne sigurnosti i imamo novi zakon o koordinaciji sustava domovinske sigurnosti. Civilna zaštita je dobila središnje mjesto i predstavlja jedan od stubova domovinske sigurnosti - kazao je Lozančić u izjavi datoj u pauzi sastanka.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi sa segmentom zaštite od požara i saradnje na tom planu, direktor Državne uprave Hrvatske za zaštitu i spašavanje podsjetio je da je prošla 'požarna godina' bila izuzetno teška za sve mediteranske zemlje, te da postoji dobra volja za pružanje prekogranične pomoći.

Radi se o, kako je kazao, segmentu u kojem Evropska komisija podstiče članice Evropske unije (EU) da pomažu jedni drugima, ali i zemljama koje nisu u EU.

Potcrtao je u tom kontekstu spremnost Hrvatske da nastavi pružati pomoć Bosni i Hercegovini u slučaju potrebe, kao i drugim zemljama u skladu s raspoloživim kapacitetima.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić novinarima je kazao da, u skladu s Odlukom Vijeća ministara BiH o formiranju međudržavnih komisija za bilateralnu saradnju, u razgovorima, pored gostiju, sudjeluju svi relevantni subjekti iz BiH.

Ocijenio je veoma konstruktivnim dosadašnji tok razgovora, koji će biti zaokružen konkretnim zaključcima značajnim za jačanje segmenta zaštite i spašavanja.

- Bosna i Hercegovina nastoji što prije ući u mehanizam Civilne zaštite EU i to je jedno od pitanja u vezi sa čime ćemo zamoliti kolege iz Hrvatske da nas podrže u nadležnim strukturama EU-a - naglasio je Agić.

Dodao je da je sastanak dviju delegacija prilika za dogovor na operativnom, ali i strateškom, političkom nivou, uključujući bilateralne i multilateralne aspekte te saradnje. 

Između ostalog, teme sastanka u glavnom gradu BiH su - zajedničko djelovanje protivgradne zaštite u pograničnom pojasu, organiziranje obuka i obrazovanje vatrogasaca i pripadnika civilne zaštite, razmjena iskustava u oblasti zaštite i spašavanja (izrada procjene, uspostavljanje mehanizma Civilne zaštite u BiH), te razmjena informacija u sezoni požara.

Osim predstavnika Sektora za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH, u delegaciji BiH sudjeluju i predstavnici Ministarstva odbrane BiH, entitetskih uprava Civilne zaštite i Brčko Distrikta BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana