Bosna i Hercegovina     | 19.04.2018. 13:56 |

MUP HNŽ-a najbolje ocjenjena institucija u evaluaciji antikoruptivnih kapaciteta

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 19. travnja (FENA) - U javnim nabavkama postoji visoki rizik od pojave korupcije i zbog toga postoji potreba za ekstremnom evaluacijom antikoruptivnih kapaciteta institucija sigurnosnog sektora, rečeno je u četvrtak u Mostaru na predstavljanju drugog izvještaja o antikorupcijskim kapacitetima javnih nabavki u sektoru sigurnost.

Glavni cilj projekta "Izgradnja integriteta i jačanje antikorupcijskih praksi u sektoru sigurnosti - ACroSS", koji implementira Centar za sigurnosne studije, a financijski podržava Europska unija, jačanje je transparentnosti i odgovornosti pri javnim nabavkama u sektoru sigurnosti te uspostava okvira za civilni nadzor javnih nabavki u sektoru sigurnosti.

U ovogodišnjem izvještaju predstavljene su analize antikorupcijskih kapaciteta 22 institucije sigurnosnog sektora s različitih razina vlasti u BiH na osnovu kojih su utvrđeni i njihovi antikorupcijski indeksi, istaknuo je koordinator projekta Sanjin Hamidičević.

Za deset institucija, za koje je u prošlogodišnjem izvještaju utvrđen antikorupcijski indeks, obavljena su mjerenja napora jačanja antikorupcijskih kapaciteta u javnim nabavkama, dok je za dvanaest utvrđen antikorupcijski indeks koji predstavlja baznu liniju pomoću koje će biti moguće, prilikom budućih monitoringa, kvalitetno ocijenit napori institucija za jačanje antikorupcijskih kapaciteta u javnim nabavkama.

Hamidičević je pojasnio kako se pratilo koliko je koja institucija usvojila određene preporuke, poštuju li te institucije zakonske obveze vezane za objavljivanje planova javnih nabavki, obrazaca za praćenje, realizaciju ugovora i slično.

- Metodologija je objavljena u pet cjelina, i to planiranje javnih nabavki, provođenje postupaka javnih nabavki, dodjela ugovora izvještavanje, izvršenje ugovora i sami kapaciteti, većinom ljudski - rekao je koordinator.

Dodao je kako je najbolje ocijenjeno Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, dok je i u drugim institucijama zabilježen napredak, poput Uprave za indirektno oporezivanje koja je uvažila preporuke iz prethodnih izvještaja te objavljuje datum obrasca za praćenje i realizaciju ugovora.

Također, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH izmijenila je svoj pravilnik o sistematizaciji, a Ministarstvo obrane BiH jednim je djelom usvojilo interne pravilnike, a na drugima radi.

Hamidičević je naglasio kako je za razliku od prošlih godina više institucija blagovremeno objavljivalo javne nabavke te ažuriralo obrasce za praćenje realizacije ugovara.

Jedna od osnovnih preporuka za sve institucije, dodao je, uvođenje je internih akata te uspostava baze tehničkih specifikacija.

Bitno je i da institucije objavljuju izvještaje o provedenim postupcima, detaljima i vrijednostima.

- Kada su pitanju javne nabavke naše tržište nije dovoljno razvijeno, često je mali broj mogućih ponuđača koji se međusobno dogovore tko će javiti na koji tender - upozorio je Hamidičević.

Predsjednik Europskog defendologija centra Banjaluka Duško Vejnović kazao je kako su javne nabavke u sigurnosnom sektoru područje interesa zato što se u tim sektorima nabavlja oružje te niz drugih materijalnih sredstava koja su potrebna za funkcioniranje policijskih, sigurnosnih i vojnih organizacija.

Dodao je kako je bitno građane obavijestiti kakvo je stanje u toj oblasti, pažnja se mora posvetiti transparentnom trošenju, a sredstva za nabavku, pogotovo oružja, ne smiju se zlorabiti.

- Zalažem se da se političari i nositelji javnih funkcija stave pod reflektor, kroz parlamentarne odbore u skupštinama, nadzor zakonitosti rada institucija sistema. To zasada u dobroj mjeri ne funkcionira - istaknuo je, dodavši kako mediji u tom procesu imaju važnu ulogu.

Po Vejnovićevim riječima, svi kapaciteti države moraju se staviti u službu antikorupcijskih programa te se borba protiv korupcije mora shvatiti kao dio kulture.

- Upozoravanje da netko griješi ne smijemo shvaćati kao napad na osobu, nego na podsjećanje da se treba vraćati u okvire zakona. Novac koji se troši u javnim nabavkama porezni je novac koji izdvajaju svi građani - poručio je Vejnović.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Postavka 'Stazom sjećanja' 5. aprila od Trga Djece Sarajeva do Baščaršije

Predstavljanje rezultata projekta 'Invertarizacija ihtiofaune u rijeci Buni'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo