Svijet     | 20.04.2018. 10:37 |

ETA uputila izvinjenje žrtvama

FENA Internet

MADRID, 20. aprila (FENA) - Baskijska militantna grupa ETA uputila je izvinjenje zbog boli koju je nanijela svojim žrtvama tokom svoje polustoljetne nasilne kampanje na stvaranju nezavisne države u sjevernoj Španiji i jugozapadnoj Francuskoj.

Izvinjenje dolazi uoči očekivane objave grupe  ETA o konačnom gašenju početkom narednog mjeseca, samo nešto više od godinu dana nakon što je okončala svoju oružanu separatističku kampanju predajući oružje i eksplozive. 

ETA je objavila primirje u 2011. i predala je naoružanje u aprilu 2017., privodeći kraju najdužu oružanu pobunu u zapadnoj Evropi.

- Svjesni smo da smo tokom ovog dugačkog perioda oružane borbe nanijeli mnogo boli, uključujući i brojne štete za koje nema nadoknade. Želimo odati počast poginulima, ranjenim i žrtvama koje su izazvane akcijama ETA-e, istinski se izvinjavamo - navodi grupa u današnjem saopćenju  objavljenom u baskijskim novinama Gara.

- Kada gledamo naprijed, pomirenje je jedan od zadataka koji se moraju obaviti u Baskiji, nešto što se već desilo među njenim građanima. Potrebno je prihvatiti istinu na konstruktivan način, zacijeliti rane i pružiti garancije kako se ta patnja ne bi ponovila - navodi grupa u saopćenju. 

Španska vlada pozdravila je izvinjenje i saopćila je da je grupa poražena "oružjem demokratije", prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U izraelskom zračnom napadu na Rafah ubijene 24 osobe

U izraelskim zračnim udarima na grad Rafah ubijeno 18 Palestinaca, među njima 14 djece

Broj ubijenih u ruskom zračnom napadu na ukrajinski grad Černihiv porastao na 18

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije