Bosna i Hercegovina     | 20.04.2018. 14:27 |

Nastavljeno suđenje Veljku Papiću za ratni zločin na području Sarajeva

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 20. aprila (FENA) - U nastavku suđenja Veljku Papiću za ratni zločin počinjen na području Sarajeva, danas su u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) saslušani svjedoci Milovan Đerić i Ljubo Beatović. 

Budući da je suđenje u ovom predmetu, usljed promjene u sastavu Sudskog vijeća obnovljeno, (ranija predsjedavajuća Vijeća imenovana na funkciju u drugom sudu) spomenuti svjedoci su ranije ispitani, pa se zastupnica optužbe, tužiteljica Aida Ćatović pozvala na njihova ranija svjedočenja.

S obzirom na to da su se svjedoci izjasnili da ostaju pri ranijim navodima, datim na glavnom pretresu, Sud je preuzeo njihove iskaze (zapisnike o saslušanju) od 11. maja 2016. godine , odnosno od 9. septembra iste godine, koji su priloženi kao dokazi, a kojom prilikom su kod direktnog ispitivanja korišteni iskazi dati u istrazi tokom 2014. godine. 

Odgovarajući na upite braniteljice optuženog, advokatice Zorane Ćarkić, oba svjedoka, bivši pripadnici VRS-a, naveli su da nisu vidjeli da je optuženi Papić nekoga fizički, ili psihički maltretirao.

Svjedok Đerić je kazao da je došao na Grbavicu u maju 1992. , te da je tadašnjom jedinicom u čijem je sastavu angažiran komandovao izvjesni Delivoje Radulović, koga je na toj dužnosti u januaru ili februaru 1993. godine 'naslijedio' optuženi Veljko Papić.

Đerić je dodao da se u to vrijeme upoznao s civilima sve tri nacionalnosti, te da je bio blizak s jednom porodicom, odnosno supružnicima Nedžadom i Eminom i njihove dvije kćerke, kojima su, kako je naveo, on (svjedok) i optuženi donosili pakete hrane i lijekove sa Sokoca.

Svjedok Ljubo Beatović kazao je da je optuženog upoznao u ratu, te podsjetio na incitent s Papićem, kada je ovaj po njega poslao vojnu policiju, jer je ostao duže na dopustu kada je imao smrtni slučaj u porodici.

Ovaj svjedok je u unakrsnom ispitivanju naveo da je onda bio pijan te da je na Papića potegao pištolj, ali da on (optuženi), nije reagirao, niti ga je zatvorio.

Optužnica Tužilaštva Kantona Sarajevo Papića tereti da je kao komandir jedinice u okviru Vojske Republike Srpske (VRS) od 1992. do 1994. godine u sarajevskim naseljima Kovačići i Grbavica nečovječno postupao i maltretirao civile te primjenjivao mjere zastrašivanja i prisiljavao ih na prinudni rad. Prema optužnici, civile je u više navrata izlagao životnoj opasnosti. Papić se tereti za ratni zločin protiv civila (član 142. KZ bivše SFRJ).

Inače, suđenje u ovom predmetu je usljed proteka vremena između dva ročišta dužeg od 30 dana, formalno, počelo iznova.

Naredno ročište zakazano je za 18. maj.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ljevaković u Ahmićima obilježio 31. godišnjicu ratnog zločina nad bošnjačkim civilima

Türk: Umiranje od gladi u Gazi moglo bi predstavljati ratni zločin

Jedanaestorica oslobođena krivnje za ratni zločin

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana