Bosna i Hercegovina     | 20.04.2018. 19:54 |

U Mostaru održane radionice o medicini spavanja

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 20. aprila (FENA) - "Medicina spavanja" naziv je drugog ciklusa radionica koje su održane u petak, u organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a na kojem je bilo riječi o poremećajima spavanja koji su, po mišljenju stručnjaka, u posljednje vrijeme izrazito učestali.

Jedna od radionica bila je namijenjena stručnjacima medicine spavanja, dok je druga organizirana za širu javnost i na njoj se, između ostalog, govorilo o pristupu bolesniku s nesanicom, o poremećaju disanja u spavanju, o hirurškom liječenju apneje tokom spavanja, o apneji tokom spavanja i pospanosti za volanom i drugo.

Danas, u modernoj medicini liječiti šećernu bolest ili hipertenziju (povišen arterijski krvni tlak), a ne znati kako osoba spava, odnosno kako diše dok spava, nije dobar pristup i to je ono što provedbom projekta 'Sllep medicine' želimo promijeniti - istaknuto je na radionici.

Predavači su kazali kako je smisao čitavog ovog projekta podići razinu svjesnosti o problemima poremećaja spavanja te o poremećajima disanja tokom spavanja, a to su poremećaji koje danas najčešće zovemo apneja tokom spavanja ili prestanak disanja u snu.

To je poremećaj koji je toliko prisutan, toliko neprepoznat i toliko neliječen da je to jednostavno neodrživo stanje u odnosu na svjetske informacije koje su nam svima dostupne - naglasili su stručnjaci.

- Ovi poremećaji vrlo često dovode do hipertenzije koju mi doktori pametno zovemo esencijalna (to je drugim riječima da ne znamo uzrok), a veliki broj pacijenata koji imaju prekide disanja tokom spavanja, koji imaju još uvijek normalnu razinu glukoze u krvi, imaju stanje koje nazivamo preddijabetes. To znači da će sigurno ako ostanu neprepoznati, neliječeni  i nezbrinuti za koju godinu ili ranije završiti sa šećernom bolešću – naglasio je dekan Medicinskog fakulteta u Splitu i predstojnik Zavoda za neuroznanost prof. dr. Zoran Đogaš.

Po riječima prodekanice za znanost na Medicinskom fakultetu u Mostaru Katarine Vukojević, kroz Centar za medicinu spavanja u Mostaru u zadnje dvije godine prošlo je preko 2000 pacijenata koji su imali različitu simptomatologiju u čijoj podlozi je opstruktivna apneja tokom spavanja.

 U našem centru, kaže Vukojević, pacijenti dobijaju sve dijagnostične testove koji procjenjuju te stadije poremećaja na osnovu kojih se dalje određuje terapija.
 
- Kroz ove radionice za stručnjake, ali i za opću populaciju nastojimo ih educirati koji su to poremećaji spavanja, kakva je povezanost sa najčešćim bolestima koje opterećuju naše društvo, a to su dijabetes i povećan krvni tlak, i kako mi kao Centar za medicinu spavanja u Mostaru možemo odgovoriti na te probleme, kako ih riješiti i dati adekvatnu liječničku zaštitu našim pacijentima – kazala je Vukojević.

Drugi ciklus radionica održava se u okviru projekta ''Sleep Medicine''. Radi se o projektu prekogranične saradnje u pružanju dijagnostičkih i terapijskih usluga medicine spavanja u području južne Hrvatske i zapadne Hercegovine, a provode ga partneri Medicinski fakultet u Splitu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišna klinička bolnica Mostar.

Projekt je vrijedan oko milijun konvertibilnih maraka, a sufinanciran je bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 85 posto i provodi se u razdoblju od 1. juna 2017. do 30. novembra 2019. godine.


 


 

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana