Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 21.04.2018. 15:51 |

Pobjednici državnog takmičenja mladih u poduzetništvu učestvuju na SBF 2018

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. aprila (FENA) - MUNJA Inkubator s partnerima i ovog aprila organizira u Bosni i Hercegovini najveće državno takmičenje za srednjoškolce u poduzetništvu pod nazivom "Business Challenge". 

"Business Challenge" se realizira po međunarodnoj metodologiji najvećeg obrazovnog programa iz oblasti ekonomije i poduzetništva Junior Achievement koja djeluje u više od 100 zemalja. Na  takmičenju, 200 srednjoškolaca iz 88 srednjih škola i 55 općina i gradova pokazat će kako se snalaze u rješavanju poslovnih zadataka koje su pripremili menadžeri i stručnjaci iz oblasti poduzetništva.

Učenici podijeljeni u mješovite timove sa vršnjacima iz drugih gradova kroz timski će rad i uz pomoć mentora osmisliti najbolja poslovna rješenja i zatim ga prezentirati stručnom žiriju i ostalim učesnicima.

- Kroz Business Challenge učenici razvijaju poduzetnički duh i svijest o važnosti proaktivnosti u društvu i na tržištu rada, kao i vještine rješavanja problema, timskog rada, analitičkog razmišljanja, prezentacijske vještine, te unapređuju vlastito samopouzdanje, što je posebno važno kada znamo da je 63 posto mladih nezaposleno, a većina razmišlja o odlasku iz zemlje - rekao je Jan Zlatan Kulenović direktor MUNJA Inkubatora, koji organizira ovo takmičenje.

Takmičenje "Business Challenge" u protekih pet godina okupilo je više od 600 srednjoškolaca iz više od 100 škola i 60 gradova. Od ove godine partner takmičenja je i Bosna Bank International (BBI) Sarajevo kroz platforme BBI Academy i BBI VIP Business Cluba koja se priključila jer želi podržati podsticanje poduzetničkog duha i kreativnosti mladih ljudi širom Bosne i Hercegovine.

Pobjednički tim sudjelovat će na najvećoj investicijskoj konferenciji u Bosni i Hercegovini na Sarajevo Business Forumu koji se održava u Sarajevu 25. i 26. aprila, saopćeno je iz BBI. 

Dvadeset najboljih učenika u finalu predstavljat će BiH na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana na Jahorini uz učešće i svojih vršnjaka iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

'Razgovoruša' mladih i vlasti 18. travnja u Širokom Brijegu

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana