Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 22.04.2018. 10:49 |

Mostarski dani Orisa predstavili najbolje od svjetske arhitekture

FENA Saopćenje

MOSTAR, 22. travnja (FENA) - Simpozij o arhitekturi i prostoru 'Mostarski dani Orisa 2018.' okupio je ovog vikenda u Mostaru više od 500 sudionika iz cijele regije koji su imali priliku slušati predavanja nagrađivanih i uglednih domaćih i stranih arhitekata.

Simpozij će se završiti danas posjetom obiteljskom imanju Stanić, za koje je Projektni biro 2 Arhitekta osvojio nagradu American Architecture Award. Osim ovog projekta, osnivači zagrebačkog arhitektonskog studia 2 Arhitekta, Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, predstavili su  i druge nagrađivane radove među kojima se posebno ističe vinarija u Radovancima kod Požega za koju su osvojili nagradu 'American Architecture Prize'.

- U našem poslu iznimno je važno da ostane dosljedni i principijelni. Ipak, ne zaboravite da je međusobno poštovanje investitora i arhitekte krucijalno je za uspjeh svakog projekta - naveli su Ćurković i Zidarić tijekom simpozija te su pozvali arhitekte da uvijek traže svrhu u onom što rade.

Kako je priopćeno iz Centra za arhitekturu, dijalog i umjetnost ADA Mostar, tijekom održavanja simpozija arhitekt Han Tümertekin, održao je predavanje o temi 'Complicity od simple'.

- Glavno pitanje koje svaki arhitekta treba postaviti sebi prije početka rada je kakav problem treba da se riješi i kako integrirati ljude u ono sto se gradi. Razmišljajući na taj način, dolazi se do kvalitetnih projekata - kazao je Tümertekin te na primjerima iz prakse pokazao sponu između očuvanja arhitektonskog naslijeđa i suvremenog projektiranja.

- Razmjena znanja, mišljenja i iskustava je odličan put ka tome da napredujemo kao pojedinci i kao struka. Zbog toga je veoma značajno što je projekt Mostarskih dana Orisa pokrenut i nadam se da će nastaviti svoj život i u budućnosti -  kazao je predavač, njemački arhitekt bh. porijekla, Alen Jašarević.

Mostarske dane Orisa koji su prvog dana sadržavali i panel diskusiju 'Arhitektura kao društveno odgovorna praksa', te interaktivni program za djecu i omladinu 'Arhitektura, prostor, dizajn', zajednički su organizirali Centar za arhitekturu, dijalog i umjetnost ADA Mostar i ORIS kuća arhitekture iz Zagreba.
 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana