Svijet     | 23.04.2018. 13:48 |

Mario Abdo Benitez izabran za predsjednika Paragvaja

FENA Internet

ASUNCION, 23. aprila (FENA) - Mario Abdo Benitez, kandidat vladajuće  stranke Colorado, u nedjelju je pobijedio na predsjedničkim izborima u Paragvaju, pokazuju podaci koje je objavio  državni izborni  sud.

Prema rezultatima paragvajskog Vrhovnog suda za izbore, Benitez je dobio 46,44 posto glasova, u usporedbi s 42,74 posto njegovog glavnog suparnika Efraina Alegrea iz opozicione stranke lijevog centra Ganar Alliance, nakon što je prebrojano 99,67 posto glasačkih listića.

Na izborima pravo glasa imalo je 4,2 miliona građana koji su  bili pozvani da izaberu nasljednika dosadašnjeg predsjednika Horacia Cartesa i novi saziv parlamenta te guvernere 17 okruga.

Stranke Colorado upravlja Pragvajem  gotovo bez prekida od 1947. godine.

Benitez je rođen u Asuncionu, glavnom gradu Paragvaja, 10. novembra 1971. godine. On je sin privatnog sekretara diktatora Alfreda Stroessnera, koji je 35 godina vladao Paragvajem. Imao je 17 godina i živio je u Sjedinjenim Državama kada je režim Stroessnera pao u februarau 1989. Iste godine, pridružio se paragvajskim oružanim snagama i stekao čin poručnika u rezervnim zračnim snagama prije treninga kao padobranac. Benitez je kasnije diplomirao na marketingu na Sveučilištu Teikyo Post u Connecticutu, Sjedinjenim Državama 1995. godine. Iz prvog braka ima dvoje djece, a druga žena  mu je Silvana Lopez Moreira.

Ušao je u politiku 2005. godine, prema biografiji objavljenoj na njegovoj web stranici, kao član republikanskog nacionalnog pokreta za obnovu unutar Colorado stranke. Godine 2008., nakon što je Colorado stranka izgubila vlast, Benitez je izabran za potpredsjednika stranke, i na toj funkciji bio je  do 2011. godine. Godine 2013. izabran je u Senat i postao poznat kao bliski saveznik odlazećeg predsjednika Horacija Cartesa.

U junu 2017. godine najavio je svoju kandidaturu za predsjedanje strankom Colorado i suočio se s još jednim jakim kandidatom Santiago Penom kojeg je iste godine porazio  i postao čelnik Colorado partije.

Benitez će preuzeti predsjedničku dužnost i započeti petogodišnji mandat u augustu.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Turska jača mjere sigurnosti za predstojeće lokalne izbore

Nastavlja se prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima u Senegalu, opozicija slavi pobjedu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo