Bosna i Hercegovina     | 23.04.2018. 14:46 |

Okrugli stol povodom Svjetskog dana knjige - Travnik će dobiti trg književnosti

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 23. travnja (FENA) - Travnik bi trebao dobiti trg posvećen književnicima koji su ušli u antologiju bosanskohercegovačke, ali i svjetske književnosti, te su, tijekom stvaralaštva, bili povezani s Travnikom, najavljeno je danas na okruglom stolu u Travniku, koji je održan u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Predstavljajući prvonagrađeno idejno rješenje uređenja trga u središtu grada, koje je pristiglo na javni poziv Općine Travnik, direktorica Zavičajnog muzeja Fatima Maslić kazala je kako će trg biti koncipiran kao park književnosti, posvećen Ivi Andriću, Abdulvehabu Ilhamiji, Skenderu Kulenoviću i Zulfikaru Zuki Džumhuru.

Planirano je da trg, među ostalim, sadrži natpise s osnovnim podacima i ispisane poruke koje se odnose na četvoricu umjetnika, svojevrsnu biblioteku na otvorenom i pozornicu, te dio sa vodenim i zelenim površinama.

Kako je rečeno, cilj je da svima koji dođu u Travnik, trg posluži kao pokazatelj književne tradicije u tom gradu, kao spomen na velike umjetnike.

Na okruglom stolu bilo je riječi i o književnoj sceni u Travniku, a uvodničar, kustos Memorijalnog muzeja "Rodna kuća Ive Andrića" Enes Škrgo, podsjetio je na sve pisce koji su bili inspiriani Travnikom, te na književnu tradiciju tog grada, o čemu, kako je rekao, govori i činjenica da je knjiga sadržana i u grbu Travnika.

- Knjiga ostaje vječna i ništa je ne može nadmašiti u bilo kojem elektronskom ili digitalnom obliku - kazao je Škrgo.

Okrugli stol okupio je, među ostalim, književnike, predstavnike Općine Travnik, Zavičajnog muzeja i gradske biblioteka, a razgovarano je i o načinima na koje je moguće unaprijediti književnu scenu u Travniku.

- Ovo je jedna od mogućnosti da promoviramo značajne pisce i sve one koje se bave književnošću, kao i da stvorimo nove perspektive  i razmišljanja o razvoju umjetnosti na našem području - istaknuo je načelnik Općine Admir Hadžiemrić.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

FMON - Bibliotekama u Novom Travniku i Travniku darovana naučna i stručna literatura

Veleposlanik Velike Britanije posjetio Središnju Bosnu (VIDEO)

Manifestacija 'Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2023' počinje u petak i traje do 22. prosinca

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana