Regija     | 23.04.2018. 18:08 |

Vrhovni sud će odlučiti o zakonitosti dokaza u "aferi zlato"

FENA Agencije

ZAGREB, 23. travnja (FENA) - Do odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske o zakonitosti dokaza Županijski sud neće odlučivati o osnovanosti optužnice protiv skupine pod vodstvom Luke Gale i njegova oca Ante koje tereti da su prilikom prodaje gotovo 640 milijuna kuna vrijednog zlata utajili preko 200 milijuna kuna proreza i prireza.

Izdvajanje dokaza, odnosno tajnih Uskokovih snimki iz istrage, obrana je zatražila u ponedjeljak na sjednici optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda. No, kako je izdvajanje dokaza odbijeno konačnu će odluku, nakon žalbe, donijeti Vrhovni sud, prenosi Hina.

Riječ je o slučaju otkrivenom nakon krađe zaplijenjenog zlata i novca iz sefa u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije, a zbog sumnje da su fiktivnom prodajom zlata sudjelovali u međunarodnom lancu pranja novca u travnju 2016. pokrenuta je velika akcija u kojoj je uhićeno 15 osoba.

Nakon pokretanja istrage Uskok je isticao da su Luka i Ante Gale okupili mrežu tvrtki koje su primale novac iz Italije i prale ga fiktivnom kupovinom zlata, a mediji su tvrdili da je jedna od talijanskih tvrtki s kojima su surađivali povezana je s američkom istragom protiv jednog peruanskog narko kartela.

Tužiteljstvo je prilikom pokretanja istrage objavilo da su u Hrvatskoj i Italiji povezali ostale kako bi pribavili nezakonitu dobit 'unošenjem novca ostvarenog kaznenim djelom u legalne financijske tijekove'. No, u priopćenju u kojem obavještavaju o podizanju optužnice navode tek da je cilj skupine bio probavljanje nepripadne materijalne koristi "neosnovanim umanjenjem obveze poreza na dobit i poreza na dodanu vrijednost te neprijavljivanjem i neplaćanjem dužnih iznosa po osnovi poreza i prireza na dohodak".

Uz Luku i Antu Gale Uskok je optužio Peju i Antonija Ivića, Dragana Bošnjaka, Pavla Pavlovića, Damira Premužića, Josipa Jelavića, Tomislava Šikića, Tonija Sliška, Zorana Stojića, Aleksandra Štibrića, Cipriana Petra Lugujana, Gorana Tušaka i Vinka Šutala.

Početkom travnja Šikić i Šutalo sporazumno su osuđeni nakon priznanja i nagodbe s Uskokom. Šikić je dobio djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije godine od kojih osam mjeseci morati provesti u zatvoru, a ostatak na uvjetnoj slobodi. Osim toga državi će morati vratiti 36 tisuća kuna materijalne koristi. Šutalo je osuđen na godinu dana zatvora, što mu je zamijenjeno radom za opće dobro, a državi mora vratiti 13 tisuća kuna.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Hrvatska: Podignuta optužnica protiv troje krijumčara droge vrijedne 3,3 milijuna eura

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana