Bosna i Hercegovina     | 24.04.2018. 10:49 |

Pretresi i hapšenja na više od 20 lokacija u BiH i Hrvatskoj

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Tužiteljstvo BiH i Granična policija BiH, zajedno s USKOK-om i MUP-om R Hrvatske proveli su opsežnu akciju usmjerenu na više od 20 osoba, osumnjičenih za organizirano krijumčarenje ilegelnih emigranata preko BiH i Hrvatske prema zemljama EU.

U okviru koordiniranih međunarodnih operacija, kodih naziva „Taurus“ i „Oks“, koje su realizirali Tužiteljstvo BiH i Granična policija BiH, zajedno s partnerskim agencijama  USKOK-om i MUP-om R Hrvatske, rano jutros su provedene aktivnosti na hapšenju i pretresima više od 20 osumnjičenih osoba, na području BiH i Hrvatske.

Radi se o osobama koje su pod istragom i osumnjičene da su od početka 2018. godine, djelujući kao organizirana skupina, sudjelovali u nezakonitim aktivnostima, prijevoza, skrivanja i krijumčarenja ilegalnih emigranata preko područja BiH i Hrvatske prema zemljama EU.

Istragom je utvrđeno da je počinjeno krijumčarenje velikog broja ilegalnih emigranta, njih najmanje između 100-200, za čije su krijumčarenje osumnjičeni počinitelji uzimali velike novčane iznose, koji su dosezali i do više od 10.000 KM, te ne taj način ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist.

Većina emigranata krijumčarena je s područja Republike Turske, odakle su organizatori ovih nezakonitih aktivnosti, kao i s područja Kosova, a u provođenju i realizaciji akcije, potporu je dala i Međunarodna organizacija za migracije IOM, a u jednom segmentu ostvarena je suradnja sa strukturama EUROPOL-a.

Radi se o složenoj međunarodnoj operaciji, u okviru koje je ostvarena izravna komunikacija i suradnja između Tužiteljstva BiH i Granične policije BiH, sa partnerskim institucijama u Hrvatskoj, USKOK-om i MUP-om RH, a aktivnosti su dogovorene u stalnoj komunikaciji i koordinirane istodobno u obje države.

Nakon pretresa i hapšenja, osumnjičeni koji su uhapšeni u BiH će biti predati postupajućem tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane, sukladno zakonu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Predložen pritvor za Edina Podgoru osumnjičenog za krivično djelo terorizma

U akciji protiv međunarodnih narko-kartela među uhapšenima i zvaničnici bh. policijskih agencija

Dvojica stranih državljana lišena slobode zbog krijumčarenja migranata

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta