Bosna i Hercegovina     | 24.04.2018. 14:15 |

Matviyenko: Rusija protiv širenja NATO-a u Evropi

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 24. aprila (FENA) – Predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matviyenko izjavila je danas u Banjoj Luci da je njenoj zemlji drago da je politika Republike Srpske (RS) dosljednja i usmjerena prema prijateljstvu s Rusijom.

- Rusija je uvijek bila, jeste i uvijek će biti pravi prijatelj srpskog naroda – stav je Matviyenko.

Nakon sastanka s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, istakla je na konferenciji za novinare da Rusiju i RS vežu prijateljske i bratske veze.

- Zahvaljujući ličnim naporima Dodika i njegovog tima i našim nastojanjima uspjeli smo da poboljšamo i unaprijedmo rusko-srpske odnose i dodamo im pozitivnu dinamiku – istakla je Matviyenko.

Ponovila je da je njena zemlja protiv proširenja NATO-a u Evropi.

- Protiv smo militarizacije evropskih država, novih linija razdvajanja, koje se stvaraju na takav način. Takvi potezi pogošavaju sigurnosnu situaciju na evropskom kontinentu. Sigurnost može da bude samo jedinstevna i nedjeljiva za sve države. Evropska sigurnost nije moguća bez Rusije, kao što nije moguća i ruska sigurnost bez Evrope – rekala je ona ističući da njena zemlja želi da vode dijalog o ovom pitanju sa svojim partnerima.

Istakla je da je ekonomska saradnja RS i Rusije čini 75 posto ukupne sardanje BiH i Rusije te izrazila zahvalnost Dodiku na naporima za, kako je rekla, uvčvršćivanje humanitarnim veza te izgradnji rusko-srpskog centra, ističući da postoje i razni projekti iz humanitarno-kulturne saradnje.

I Dodik je rekao da je RS zadovoljna i ponosna na dobre odnose s Ruskom Federcaijom i želi da te odnose podigne na još viši nivo.

- Naša saradnja na političkim pitanjima je jasna i želim da se zahvalim ruskom predsjendiku Vlaidmiru Putinu što su imali uravnotežen stav prema Dejtonskom sporazumu, očivanju mira i saradnji – naveo je Dodik.

- Ta saradnja ne može biti ograničenja bilo kojim drugim saradnjama. I naša saradnja s EU ne može da bude na uštrb saradnje s Ruskom Federacijom i pitanjima koja su od našeg interesa – rekao je entitetski predsjednik.

Upoznao je Matviyenko sa, kako je rekao, odlučnim stavom RS o vojnoj neutralnosti, što je iskazano i u skupštinskoj rezuluciji.

- Ne radimo ni na jednom pitanju vezano za učvršćivanje bilo kojh vojnih saveza. Naša rezolucija obavezuje sve institucije da iskazuju politiku neutralnosti i prema NATO – ustvrdio je.

Ekonomska saradnja, kako je dodao, odvija se u nafnoj industriji, te žele da se proširi na elektro-sektor. 

Zahvalio se ruskoj državi što izdvaja i stipendije za studente iz RS.

- Izgradnja rusko-srpkog pravoslavnog centra predstavlja dokaz naše povezanosti – dodao je Dodik ukazujući da postoje i humanitarno-kulturne veze.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana