Kultura     | 25.04.2018. 10:42 |

'Traganje' Almina Kaplana, roman o svijetu 'prosijanom' dječjim očima

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Izdavačka kuća Synopsis objavila je roman "Traganje" Almina Kaplana, koji je za kratko vrijeme privukao pažnju kritičara.

Tako je Miljenko Jergović za Kaplana rekao da je nesumnjiv dobitak svome čitatelju te da je pisac ''neke druge Hercegovine... Tih i precizan pisac, jedan od onih koji su istodobno i kovačevskog i kiševskog roda, toliko tih da su ga rado i spremno prečuli i previdjeli, pa ga onda nisu ni čitali. Za Almina Kaplana to, međutim, nije ni važno. On je pisac koji neće ovisiti od interesa publike, od telala i od telalbaša, koji će, prolazeći čaršijom, oglašavati tko je ove godine naš najbolji književnik.''

Prema mišljenju Amile Kahrović Posavljak, "Traganje" je veoma zanimljiv roman i u smislu zaokruživanja priče uspio.

-Najmanje su dva razloga za to. Prije svega, govori se o temi i mjestu koji su iz sarajevske perspektive zanemareni. Osim toga, autor je odlično koncipirao karaktere i izbjegao anegdotalnost koja je postala opće mjesto svih romana koji govore o odrastanju, pogotovo odrastanju na selu - navela je Kahrović Posavljak.

Kaplan u izjavi za Fenu kaže da je "Traganje“ roman o djetinjstvu na selu u koje rat dolazi kao proljeće, dodavši da je to vrijeme kad se otopi snijeg i onda vidimo sve ono što je prekrivao.

-Moglo bi se reći i da je to knjiga o jednom vremenu, tačnije o onim nesretnim devedesetim koje nikako da prođu... Važno je reći i da je to roman o svijetu prosijanom dječjim očima, o svijetu koji je po mnogo čemu nedovršen ali u kojem se lako primi i raste, recimo, nacionalizam...Teško je govoriti i misliti o vlastitom tekstu, pogotovo kad je riječ o knjizi koju si toliko puta pokušao napisati - rekao je Kaplan.

Promocija romana Almina Kaplana "Traganje“ bit će održana sutra u Mostaru, a uz autora sudjelovat će književnici Srđan Gavrilović i Adnan Žetica.

Almin Kaplan (Mostar, 1985.) je bosanskohercegovački pjesnik i prozaist. Dobitnik je četiri nagrade za poeziju među kojima su nagrada Mak Dizdar i nagrada Ratkovićevih večeri poezije. Autor je pet knjiga pjesama i jednog romana. Urednik je portala za književnost i kulturu "Strane".

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljanje romana 'Alfabet ljubavi i smrti' Aleksandra Bečića 15. marta u Slozi

Predstavljanje knjige 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo