Bosna i Hercegovina     | 25.04.2018. 11:46 |

Čengić: Problem u procesu traženja nestalih je nedostatak tačnih informacija

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da se trenutno pretražuje nekoliko lokacija na području Zvornika u cilju pronalaska posmrtnih ostataka žrtava ubijenih tokom 1992. godine na ovom području.

Dodala je da je za sutra zakazana ekshumacija na području Banovića, u mjestu Željova, gdje se traga za jednom žrtvom.

- U narednom periodu izvršit ćemo ekshumacije na području Kameničkog brada u Bratuncu, gdje su na površini terena na dvije lokacije locirani posmrtni ostaci žrtava ubijenih tokom izvršenog genocida - kazala je Čengić.

Po njenim riječima, u narednom mjesecu pretražit će dva lokaliteta na području Srebrenice, gdje se traga za žrtvama ubijenim tokom 1992. godine.

Čengić navodi da su u toku mjeseca aprila provjerili veći broj informacija o potencijalnim masovnim grobnicama, ali da se nažalost nijedna informacija na terenu nije pokazala tačnom.

- Prošle sedmice tragali smo za dvije masovne grobnice na području Bratunca, obje na lokalitetu Blječeva. Pretraživanje je izvršeno ručno i mašinski, a tragalo se za žrtvama ubijenim 1992. godine i 1995. godine - napomenula je Čengić.

Također, dodaje da su na području Bratunca u Konjević Polju i na području Milića u mjestu Kaldrmica pretražili četiri lokaliteta.

- Tragali smo za masovnim grobnicama žrtava ubijenih tokom izvršenog genocida u Srebrenici 1995. godine, ali informacije se nisu pokazale tačnim - kazala je glasnogovornica INO BiH.  

Ona ističe da je osnovni problem s kojim se suočavaju u procesu traženja nestalih osoba nedostatak tačnih informacija o potencijalnim pojedinačnim i masovnim grobnicama.

- Kako vrijeme odmiče smanjuje se broj i pouzdanost dobivenih informacija. U BiH se još uvijek traga za više od 7.000 nestalih osoba. Ubrzavanje procesa traženja i identifikacije nestalih  osoba, kao i podrška obiteljima nestalih, zahtijeva istinsku predanost i zajednički napor svih institucija uključenih u ovaj proces - zaključila je Čengić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Hadžiomerović: Nedostatak tačnih informacija o lokacijama masovnih grobnica je najveći problem

Predstavnici MKCK i INO BiH obnovili sporazum o prenosu i korištenju informacija

Čengić: U toku 2018. godine ekshumirano 133 posmrtna ostatka

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana