Svijet     | 26.04.2018. 09:01 |

Kim Jong Un prvi korejski lider koji će preći demarkacionu liniju

FENA Internet

SEOUL, 26. aprila (FENA) - Kim Jong Un će u petak postati prvi sjevernokorejski lider koji će preći demarkacionu vojnu liniju koja još od rata 1953. godine dijeli dvije Koreje, saopćeno je iz Seoula, javlja DPA.

Kim će pješke preći liniju kako bi se sastao sa južnokorejskim liderom Moon Jae In,  rekao je šef kabineta Im Jong Seok na brifingu za novinare. 

U sjevernokorejskoj delegaciji će biti i Kimova sestra Kim Yo Jong, koja je prisustvovala otvorenju Zimske olimpijade u februaru u Južnoj Koreji. 

Prvi razgovori u historijskom samitu će biti održani u Kući mira južno od granice u mjestu Panmunjom, a nakon što se Kim upiše u knjigu gostiju. Kasnije će dva lidera posaditi bor iz 1953. godine kada je potpisano primirje. Popodne će biti organiziran prijem tokom kojeg će biti projektorom emitirani kadrovi Korejskog poluotoka.

Sutrašnji razgovori su treći samit dvije Koreje, a nakon 2000. i 2007. godine, a očekuje se da će postaviti temelje za susret američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kim Jong Una krajem maja ili početkom juna. 

Južna Koreja je saopćila da će tokom susreta biti govora o denuklearizaciji i trajnom miru na poluotoku i napretku međukorejskih odnosa.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Čelnici EU-a okupit će se na samitu o gospodarskim temama i geopolitičkim pitanjima

Premijer Južne Koreje i visoki predsjednički savjetnici podnijeli ostavke nakon izbornog poraza

Zelenski doputovao na 'Samit tri mora' u Vilnjusu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'