Kultura     | 26.04.2018. 09:49 |

Knjiga.ba čitaocima preporučuje interesantne naslove

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) – Najveća online knjižara u BiH Knjiga.ba i ovaj mjesec čitaocima preporučuje interesantne  naslove.

Tako se u izboru Knjiga.ba našao roman „Šapat sudbine„ autorice  Hazete Hamzić-Salihović

Književnik Nedžib Vučelj o ovom romanu je zapisao da se čita u  jednom dahu.

Također Knjiga. ba preporučuje i roman turskog autora Peyami Safa „Sami smo“.

Pisac Peyami Safa jedan je od najznačajnih turskih autora prve polovine XX vijeka. Rođen je (1899.) i preminuo je u Instambulu (1961.) te ostavio  značajan trag u novoj književnosti ove zemlje. Roman „Sami smo“ (Yalnızız, 1951.) kao i ostala njegova djela bavi se preispitivanjem materije i smisla, duha i tijela, idealizama i materijalizama uz jasni naglasak na dileme, kao što su, različiti temparamenti u jednoj porodici i odnos te porodice prema društvu u kome počinju da se primjećuju „zapadnjački“ uticaji.

Među knjigama koje zasigurno treba pročitati su i djela Faruka Šehića  "Hit depo", "Pod pritiskom", "Transsarajevo", "Apokalipsa iz Recycle bina".

"Hit depo" je druga zbirka pjesama Faruka Šehića. Koliko je u prvoj zbirci bio fokusiran na formu iskaza, toliko je u ovoj drugoj okrenut svijetu i svakodnevici. Njegov lirski subjekt odustao je od ignorisanja stvarnosti i od zatvaranja u samoga sebe. Poezija mora biti više od jezičke i stilske vježbe; ona mora progovoriti o stvarnosti, o bolu, o nesreći, o gluposti, o siromaštvu, o čovjeku, sugrađaninu, prolazniku, roditelju, komšiji. Podijeljena u cikluse nejednakog obima, zbirka "Hit depo" koncentriše se oko tri dominantna motiva: socijalna nepravda, zlotvorstvo medija, rat. Posljednji, najužasniji, neodvojiv je od prva dva, kao zametak primiren u njima.

"Hit depo" priziva u svijest mnoge asocijacije, a sintagma Hane Arent banalnost zla u ovom je kontekstu nezaobilazna.

 

 

 

 

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Habota: Evropska komisija poslala ključne poruke građanima i bh. vlastima

Predstavljanje preporuka za povećanje sigurnosti i inkluzivnosti u Mostaru

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'