Regija     | 26.04.2018. 12:43 |

Potpisan Memorandum o prijateljstvu Kotora, Dubrovnika, Mostara i Ohrida

FENA Saopćenje

MOSTAR, 26. aprila (FENA) - Učvršćivanje i proširenje prijateljstva kroz udruženo sudjelovanje i međusobnu suradnju na svim poljima od zajedničkog interesa - samo je jedna od stavki Memoranduma o prijateljstvu kojeg su u srijedu, u prostorijama Pomorskog muzeja Crne Gore, potpisali gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, glavna savjetnica Grada Mostara Rada Komadina i gradonačelnik Ohrida Jovan Stojanoski.

Četiri UNESCO-va grada Kotor, Dubrovnik, Mostar i Ohrid time su potvrdili namjeru da istrajno djeluju na zaštiti i promociji svog prirodnog i kulturnog nasljeđa, razmjenjujući iskustva na polju zaštite i konzervacije, njegujući svijest o značaju statusa na UNESCO listi.

Kako je istaknuto, razvijat će svoje prijateljstvo surađujući i razmjenjujući iskustva na poljima kulture i sporta, posebno kod mladih, stvarajući na taj način čvrstu i dugoročnu osnovu iskrenog prijateljstva, na zadovoljstvo budućih generacija.

Kako je rekao gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić, ovo je putokaz za sve o načinu na koji se unaprjeđuje suradnja između gradova susjedstva, a posebno među onima koji dijele zajedničke vrijednosti, ali i probleme.

- Vjerujem da je ovo samo prvi korak za sve ono što će uslijediti, a to su zajednički nastupi, projekti i nominacije prema međunarodnim organizacijama koje mogu rješavati ono što su naši zajednički problemi. Siguran sam da je ovo temelj buduće suradnje i put koji će svakako donijeti boljitak, kako gradovima tako i njegovim stanovnicima- rekao je Jokić.

Najveći značaj potpisivanja ovog dokumenta, kazao je on, je u razmjeni iskustava u oblasti kulture i sporta s posebnim naglaskom na naše najmlađe stanovnike, kako bi prijateljstvo između gradova imalo sigurnost i u budućim generacijama.

Glavna savjetnica Grada Mostara Rada Komadina zahvalila je ovom prigodom kotorskoj gradskoj upravi što je došla na ideju da poveže četiri grada, kako bi zajednički djelovali u budućnosti.

- Žao mi je što do potpisivanja povelje o prijateljstvu nije ranije došlo, jer uistinu brojni su problemi i izazovi koji se nalaze pred UNESCO-ovim gradovima na koje mi zajednički možemo djelovati ili pak sugerirati jedni drugima na koji ih način možemo riješiti.

Predstavnici gradskih uprava Kotora i Dubrovnika su, kroz dosadašnje susrete, već započeli aktivnosti koje se odnose na održivi razvoj i upravljanje destinacijom. Vodimo vrlo aktivne razgovore o tome što poduzeti kada su u pitanju gosti s kruzera, kako kontrolirati turizam, obnavljati spomeničku baštinu, a ovo je samo potvrda svih dosadašnjih aktivnosti", istaknuo je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Gradonačelnik Ohrida Jovan Stojanoski očekuje da će gradovi-potpisnici nalaziti rješenja za sve probleme koje imaju sva četiri grada.

- Imali smo izuzetno kvalitetne razgovore na temu gospodarstva, turizma, kulturno-povijesnog nasljeđa. Nadam se da će to biti praksa i ubuduće - zaključio je Stojanoski.

Nakon potpisivanja povelje održan je i zajednički sastanak s Upravnim odborom Organizacije gradova svjetske baštine (OWHC), objavljeno je na službenoj stranici Grada Mostara.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Potpisan Memorandum o razumijevanju u cilju očuvanja, razvoja i promocije oznake Najljepša sela BiH

Agencija za prevenciju korupcije i Ured za reviziju institucija BiH potpisali memorandum o saradnji

Osiguravanje kvalitetne usluge djeci bez pratnje i razdvojenoj djeci migrantima na području KS

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!