Bosna i Hercegovina     | 26.04.2018. 12:43 |

Obilježen Međunarodni dan djevojaka u IKT-u

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT) obilježava se četvrtog četvrtka u aprilu svake godine, kao inicijativa pokrenuta od Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU), koja je specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda za informacijske i komunikacijske tehnologije.

Tim povodom danas je u zgradi UN-a u BiH predstavljeno sedam najboljih ideja djevojčica od  16 do 18 godina, a koje su na online takmičenju #TehnoMašta za osmišljavanje mobilnih aplikacija koje mogu unaprijediti društvo, pokazale najbolje rezultate.

Takmičenje je pokrenula inicijativa IT Girls podržana od Ujedinjenih nacija u BiH.

Rezidentna kordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP–a u BiH  Sezin Sinaglou istakla je da je nedovoljno djevojaka širom svijeta pa i BiH uključeno u informatički sektor.

Ona je istaknula da je cilj ohrabriti i osnažiti mlade djevojke da više uče o informatičkim tehnologijama i da se odluče za karijere u IKT sektoru.

-U Bosni i Hercegovini imamo zajednički projekt na kojem rade UN, odnosno UNICEF , UNDP  uz podršku Švedske ambasade u sklopu kojeg radimo na povećanju digitalne, informatičke pismenosti i ohrabrivanju djevojaka  da se uključe u IKT sektor – rekla je Sinaglou.

Direktorica Švedske agencije za međunarodnu saradnju (Sida) Marie Bergstrom  izrazila je zadovoljstvo što se i na ovaj način daje prilika djevojkama da se više uključe u IKT sektor.

Ena Porča, učenica prvog razreda Prve Gimnazije u Sarajevu sa svojim prijateljicama osmislila je aplikaciju za pomoć učenja za djecu s poteškoćama.

Ona je istakla da se nada  da će aplikacija  zaživjeti uz pomoć inicijative IT Girls.

Kako kaže aplikacija bi  ponudila  gradivo  koje bi sa jednostavnim tekstom i  bilo prilagođeno na znakovnom jeziku.

Milica Papak iz Srednje škole Drvar i njen tim uradili su  aplikaciju o poticanju udomljavanja životinja, jer su napuštene životinje veliki problem društva, a, kako kaže, svoju budućnost vidi u  IKT sektoru.

 IT Girls projekt ima cilj da podstakne mlade žene da već od rane dobi počnu razmišljati u smjeru informacionih i komunikacionih tehnologija, te da se više uključe u svijet programiranja i programskih jezika kako bi razvile interesovanje za taj sektor i povećale mogućnosti u odabiru budućih karijera i obrazovnih pravaca.

IT Girls inicijativa nastala je kao rezultat najbolje ideje na takmičenju mladih zaposlenika Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, pod nazivom "Takmičenje u inovacijama za mlađe od 30 godina".

Ono što je karakteristično za IT Girls jeste upotreba društvenih mreža kao primarno sredstvo komunikacije sa djevojkama i promovisanje portala na kojima je moguće besplatno i jednostavno učiti o programiranju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Djevojke iz cijele BiH prezentiraju digitalna rješenja za lokalne probleme

Začina: Trebamo ojačati poziciju žena u IT sektoru

Prikupljeno 60 posto sredstava za nabavku Arduino setova za škole

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta