Bosna i Hercegovina     | 26.04.2018. 15:44 |

Bez dogovora o izborima u Mostaru, idući sastanak 10. svibnja

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 26. travnja (FENA) - Predstavnici gradskih odbora devet parlamentarnih stranaka na pregovorima u Mostaru razgovarali su o modelu izbora vijećnika za Gradsko vijeće te izmjeni Statuta Grada Mostara, međutim nisu postigli konačan dogovor te je novi sastanak zakazan za 10. svibnja.

 Na pitanje novinara je li kasno da 10. svibnja bude idući sastanak s obzirom da se izbori trebaju raspisati do 9. svibnja,  Predrag Šupljeglav smatra da nije kasno što se tiče izmjena Statuta, ali je kasno kada je u pitanju model izbora, odnosno stvaranje pretpostavki da izbori u Mostaru budu uz Opće izbore u listopadu.

 - Postoji mogućnost da se izbori u Mostaru održe i u drugom terminu, a ne zajedno s Općim izborima tako da se taj 9. svibnja ne treba uzimati kao nekakav „dan D“ - kazao je Šupljeglav, u ime domaćina današnjeg sastanka gradskih odbora SNSD-a i SDS-a koji sudjeluju u radu Koordinacije Srba Mostar. 

 On je dodao kako se nada da će do 10. Svibnja, kada je domaćin sastanka BPS, predstavnici stranaka dostaviti konačne stavove o odredbama Statuta, a na sastanku biti donesene smjernice za njegovu izmjenu, kao i konačan stav kada je u pitanju model o izboru vijećnika.

 Podsjećamo, na prošlom sastanku iznesena su dva moguća za sve stranke prihvatljiva modela izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara.

 Prema prvom modelu, s gradske liste biralo bi se 13 vijećnika (po četiri vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda te jedan iz reda ostalih), a iz šest izbornih jedinica biralo bi se preostalih 22 vijećnika.

 Drugi model predviđa izbor 26 vijećnika iz šest izbornih jedinica, a preostalih 9 s kompenzacijske gradske liste.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

Puhovski: U srijedu navečer ni približno se neće znati konačni rezultat

Potres jačine 2,8 po Richteru na mostarskom području

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana