Bosna i Hercegovina     | 26.04.2018. 15:25 |

Potvrđena optužnica protiv Nehrua Ganića za ratni zločin u selu Čemerno

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Nehrua Ganića koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica Ganića tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i u toku oružanog sukoba između Teritorijalne odbrane RBiH (TO RBiH), kasnije Armije Republike Bosne i Hercegovine (Armije RBiH) i Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, kasnije Vojske Republike Srpske (VRS), krajem maja i u prvoj polovini juna 1992. godine propustio da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi učinjenje krivičnog djela, odnosno da učinioci tog djela budu kažnjeni.

Kako se navodi, optuženi je u to vrijeme bio u svojstvu komadanta Opštinskog štaba TO Breza i de facto i de iure nadređenog komadanta Prvog odreda OpŠTO Breza (Odred „Sretno“) Džemalu Hadžiću, njemu podređenim pripadnicima navedenog odreda i odredu pridodatih I i II čete OpŠTO Kakanj.

Optuženi se tereti da je postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvecije o postupanju s ratnim zarobljenicima i Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i 87. Dopunskog protokola I uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba, te Dodatnog protokola II uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba, kao i 25. Pravilnika o zakonima i običajima rata na kopnu koji je sastavni dio Konvencije o zakonima i običajima rata na kopnu.

Naime, iako je znao ili mogao znati da se njemu podređeni komadant i pripadnici navedenog odreda i odredu pridodatih čete OpŠTO Kakanj u sadejstvu s pripadnicima OpŠTO Ilijaš i pripadnicima aktivnog i rezervnog sastava MUP-a RBiH, SJB Ilijaš, spremaju da izvrše krivična djela u okviru napada na selo Čemerno, čiji je plan i cilj bio, između ostalog, namjerno lišavanje života svih osoba srpske nacionalnosti u tom selu, bez razlikovanja civila i vojnika VRS, uključujući i zarobljene civile i pripadnike VRS koji su položili oružje i prekomjerno i vojnim potrebana neopravdano uništenje njihove nepokretne i pokretne imovine, optuženi je propustio da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi učinjenje krivičnog djela, odnosno da učinioci tog djela budu kažnjeni, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije