Bosna i Hercegovina     | 26.04.2018. 15:45 |

Vlada FBiH - Realizacija projekata namijenjenih povratnicima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Vlada Federacije BiH usvojila je izvještaj o realizaciji projekata javnih investicija koje, za Federaciju BiH, implementira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Regionalnim stambenim programom planirana je izgradnja i rekonstrukcija 679 individualnih stambenih objekata i izgradnja deset stambenih zgrada sa 212 stanova. Ukupna vrijednost do sada potpisanih ugovora sa ugovoračima iznosti 16,7 miliona KM donatorskih sredstava.

Realizacija projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja (CEB II) omogućit će zatvaranje najmanje 121 kolektivnog centra/alternativnog smještaja u BiH. Na teritoriji Federacije BiH planiran je 58 podprojekata i predviđena obnova, rekonstrukcija, izgradnja ili kupovina najmanje 2.611 stambenih jedinica u 82 zgrade/objekta. Ukupan iznos odobrenih troškova ovog projekta je 104.000.000 eura. Kredit CEB-a od 60.000.000 eura pokriva 58 posto ukupnih prihvatljivih troškova, a preostalih 42 posto ili  od 44.000.000 eura finansira se kroz učešće BiH.

Na osnovu Odluke Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH, u prvoj i drugoj fazi projekta OPEC - Fond za međunarodni razvoj OFID, planirana je obnova i izgradnja 211 stambenih jedinica koje su u potpunosti završene i predate korisnicima. U trećoj i četvrtoj fazi planirana je obnova i izgradnja 23 stambene jedinice. Raspoloživa sredstva iz ovog projekta za Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica su oko 5.318.750 KM.

U proteklom periodu započete su aktivnosti na realizaciji Odluka Komisije za izbjeglice i raseljene osobe Bosne i Hercegovine kojima su definisane općine u kojima će biti realiziran Projekat Saudijskog fonda za razvoj i utvrđen broj korisnika po nacionalnoj strukturi. Odabrano je 30 općina i 238 korisnika, te su za 172 korisnika ugovorene usluge izrade projektne dokumentacije, vršenje nadzora i izvođenje građevinskih radova, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo