Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 26.04.2018. 16:05 |

Skpština TK usvojila Informaciju o problemu odlaska mladih iz Tuzlanskog kantona

FENA

TUZLA, 26. aprila (FENA) - Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je jednoglasno Informaciju o problemu odlaska mladih s prostora ovog kantona za 2017. godini sa zaključcima i prijedlozima mjera koje je potrebno preduzeti u narednom periodu.

Prema podacima Federalnog zavoza za statistiku, s područja TK u periodu od 2013. do 2017. godine ukupno je odselilo 19.000 osoba, a ovi podaci uključuju kretanje stanovništva unutar BiH, kao i u inostranstvo, izjavila je za Fenu ministrica za kulturu, sport i mlade TK Slavena Vojinović.

Dodala je da je od navedenog broja 8.669 mladih u dobi između 18 i 30 godina.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih pslova TK ukupan broj odjava prebivališta/boravišta građana s područja TK u periodu od  2013. do 2017. godine iznosio je 8.479, od čega 4.359 mladih u dobi između 18 i 30 godina, dodala je.

Govoreći o mjerama koje će Kantonalna vlada poduzeti, kako bi se smanjio ovaj trend, rekla je da su to mjere iz postojećeg Programa rada ove vlade i ministarstava za tekuću godinu.

Ova Informacija uvrštena je na dnevni red na inicijativu kluba poslanika Stranke za BiH, a predsjednik ovog Kluba Asmir Hasić izjavio je za Fenu da su poslanici u Skupštini TK delegirali temu odlaska stanovništva, jer smatraju da je to ključni problem ovog kantona, ali i BiH.

- Smatramo da Vlada TK mora preduzeti neke smjernice, te iako su danas usvojene neke mjere, poput unapređenja života građana TK, usklađivanje obrazovnog sistema, one nisu dovoljne i da nisu precizirane, kaže Hasić.

Mišljenja je da je potrebno povećati visinu  minimalne plaće, koja bi trebala iznositi kao prosječna plata 880 KM.

Predsjednik kluba poslanika SDA u Skupštini TK Midhat Čaušević, izjavio je da su podaci koji govore o nekoliko hiljada mladih koji su u posljednih pet godina otišli s područja TK alarmantni.

Govoreći o krivcu za trenutno stanje, konstatovao je da nema unutar ovog sistema onoga ko je obnašao  vlast, a da ne snosi krivicu, dodavši da je potrebno govoriti o uzrocima koji su doveli do ovog stanja, a ne o posljedicama.

Predsjednik kluba poslanika SBB-a u Skupštini TK Fuad Hadžimehmedović izrazio je zadovoljstvo da se konačno počelo razgovarati ne o krivcima, nego o onome što je potrebno učiniti da se dalji odliv mladih, a posebno visokoobrazovanih ljudi prekine.

Mišljenja je da je niz stvari koje je potrebno učiniti, a najvažnije je, kako je istaknuo da se počne mijenjati svijest o tome da u ovoj državi nema mogućnosti opstanka i života.

Predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić smatra da su neki od razloga za odlazak stanovništva koji se navode nezaposlenost, neadekvatna primanja za posao koju obavljaju, loš obrazovni sistem i korupcija.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

'Razgovoruša' mladih i vlasti 18. travnja u Širokom Brijegu

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta