Bosna i Hercegovina     | 27.04.2018. 13:13 |

U Mostaru obilježena Evropska sedmica imunizacije

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 27. aprila (FENA) - Centralnom interaktivnom radionicom Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u saradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva i Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, obilježio je u petak u Mostaru Evropsku sedmicu imunizacije.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar istakao je u izjavi za novinare kako je u FBiH cjepni obuhvat od 65 do 70 posto, što je daleko od očekivanog, te da ta činjenica stvara obavezu da se uključe dodatni napori kako bi se stopa procijepljenosti vratila na onu razinu od prije nekoliko godina.

Dodao je kako je najlošiji izbor za 'našu' djecu odustajanje od cijepljenja, što potvrđuje i situacija u zemljama koje nas okružuju, naglašavajući kako je epidemija ospica u Srbiji uzela danak od 15 života, a da je u Rumuniji skoro 50 umrlih.

- To su brojke koje nas zabrinjavaju i jedini način da se epidemija s tako velikim smrtnim ishodom ne prelije na naše prostore jeste da povećamo cjepni obuhvat - ocijenio je Pehar, apelirajući na sve roditelje da izaberu cijepljenje za svoju djecu jer to je, kako je ponovio, najbolji mogući izbor.

Po njegovim riječima, cjepiva se nabavljaju iz zemalja EU, tačnije iz Belgije i Francuske, i takva cjepiva se koriste i u drugim evropskim zemljama.

Stručni savjetnik za odnose s javnošću u Ministarstvu zdravstva FBiH Zlatan Perišić istakao je kako Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, između ostalog, podrazumijeva i novčanu kaznu za necijepljenje djece, obzirom da je zakonom cijepljenje obavezno, te da je taj dio provedbe zakona stvar inspekcijskih organa.

Takve mjere se, dodao je, skoro nikako ne provode, a često se kao argument uzima i to da 'nas sama novčana kazna neće dovesti do onoga što nam treba, a to je da imamo cijepljenu djecu'.

- Nama je mnogo bitnije da radimo na edukaciji kako roditelja, tako i zdravstvenih radnika i svih onih koji su uključeni u lanac imunizacije kako bi podigli cjepni obuhvat i zaštitili svako dijete - naglasio je Perišić.

Trend necijepljenja, koji je u zadnjih nekoliko godina prisutan na našim prostorima, po riječima pedijatrice Amre Junuzović - Kaljić, stavio je 'našu djecu i sve nas u određene rizike od obolijevanja od zarazih bolesti i pojave epidemija'.

- Naša djeca zaslužuju zdravlje, zaslužuju sve najbolje što možemo da im pružimo. Pored toga koliko im je važna dobra ishrana, dobra njega, fizička aktivnost i drugo, isto tako im je važno i cijepljenje jer ih štiti od onih bolesti od kojih možemo da ih zaštitimo - poručila je dr. Junuzović- Kaljić, navodeći kako treba razgovarati o primarnom interesu djeteta i njegovom pravu na zdravlje. 

U sklopu obilježavanja Evropske sedmice imunizacije, na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u četvrtak je održano i stručno predavanje na temu “Mitovi i legende u vezi cijepljenja” koje su održali stručnjaci s Univerziteta u Atwerpenu i Katoličkog Univerziteta Leuven u Leuvenu.

Sedmica imunizacije, koja se ove godine obilježava od 23. do 29. aprila, je inicijativa koja je koordinirana od strane Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, u saradnji sa zemljama članicama i partnerima, s idejom da se pažnja opće javnosti i zdravstvenih djelatnika usmjeri na značaj i neophodnost imunizacije.

Osnovni je cilj ovih aktivnosti povećati svijest o potrebi i pravu svakog djeteta da se zaštiti od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Mostar: Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju okupit će 300 sudionika iz regije

U petak počinju programi manifestacije 'Dani mevluda i zikra'

Ukrajinski gradonačelnici u BiH uče o poslijeratnoj obnovi gradova (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta