Bosna i Hercegovina     | 27.04.2018. 12:52 |

Vlada KS - Projekt reforme korporativnog upravljanja u Sarajevu i Banja Luci

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo (KS), na prijedlog Ministarstva finansija KS, prihvatila je Projekt reforme korporativnog upravljanja u KS i Gradu Banja Luka, u dijelu koji se odnosi na Kanton Sarajevo, te ovlastila premijera KS Adema Zolja da potpiše sporazum o pružanju stručnih usluga savjetovanja u okviru ovog projekta.

Pomenute stručne usluge savjetovanja provodit će se u kantonalnim javnim preduzećima: "Rad", "Park", "Toplane-Sarajevo", "Sarajevogas", "Gradski saobraćaj" i "Vodovod i kanalizacija".

- U okviru razgovora i konsultacija s predstavnicima Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini vezanim za mogućnosti saradnje na programima koje podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva predloženo je da GGF – Fond za dobro upravljanje pruži podršku Kantonu Sarajevo u pripremi reforme u oblasti korporativnog upravljanja u javnim kantonalnim preduzećima - podsjetio je ministar finansija KS Jasmin Halebić.

Naglasio je da je krajnji cilj ovakve podrške da se Kanton Sarajevo osposobi za provedbu navedene reforme, a čime bi se poboljšale i performanse ovih preduzeća.

Ministar Halebić je naveo i opću ocjenu prema kojoj je korporativno upravljanje u kantonalnim javnim preduzećima neučinkovito, zbog čega kao takvo najčešće rezultira njihovim slabim operativnim i finansijskim performansama.

- Poslovanje ovih preduzeća u velikoj mjeri ovisi o Vladinim grantovima, a kod pojedinih su izraženi stalni ili povremeni poremećaji u pružanju usluga građanima. Vlada KS je u septembru 2017. iskazala potrebu za učinkovitijim djelovanjem državnih preduzeća, uz racionalnije korištenje povjerenih im resursa, zatim i za veću transparentnost i specifične inicijative koje će unaprijediti njihovo poslovanje, ali i kvalitet pruženih javnih usluga - podsjetio je ministar Halebić, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

KS - Potpisani predugovori s 34 pripadnika boračke populacije o dodjeli stanova

Garibija: Dodatnih 200.000 KM za bolje obroke u javnim kuhinjama

Kolegij Skupštine KS: Sjednica zakazana za sutra je nelegalna

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!