Bosna i Hercegovina     | 27.04.2018. 15:53 |

Lalić razgovarao s nerezidentnim ambasadorom Meksika za BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Poslanik u Predstavničkom domu i predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Nenad Lalić razgovarao je danas u Sarajevu s nerezidentnim ambasadorom Meksika za BiH Marcom Antonijem Garciom Blancom o mogućnostima unapređenja bilateralne saradnje dvije prijateljske zemlje.

Tokom sastanka zajednički je konstatirano da su politički odnosi dvije zemlje u stalnom usponu, posebno u posljednjih godinu dana, čemu je doprinijela činjenica da je BiH otvorila počasni konzulat u Meksiku i da se očekuje da do kraja ove godine i Meksiko otvori počasni konzulat u BiH.

Uz zahvalnost Bosni i Hercegovini i članovima Delegacije PSBiH u IPU na podršci izboru meksičke senatorke Gabriele Cuevas Baron za predsjednicu IPU, ambasador Blanco naglasio je potrebu jačanja saradnje dva državna parlamenta.

S tim u vezi, uputio je i poziv članovima PSBiH da budu dio posmatračke misije na predsjedničkim izborima, koji će se u Meksiku održati 1. jula ove godine.

Iako trgovinska razmjena između dvije zemlje bilježi stalan rast, ocijenjeno je da postoji veliki prostor za unapređenje privredne saradnje, posebno u oblastima namjenske industrije, poljoprivrede i turizma.

Govoreći o mogućnostima saradnje u namjenskoj industriji, Lalić je posebno apostrofirao program fabrike „Orao“ iz Bijeljine, koja u oblasti proizvodnje i remonta mlaznih avio-motora ima tržište u velikom broju zemalja na svim kontinentima.

Lalić je izrazio interesovanje i za uspostavljanje saradnje u oblasti visokog obrazovanja i kulture, te podržao napore zvaničnika Meksika i Bosne i Hercegovine koji rade na usaglašavanju i potpisivanju međudržavnih sporazuma u ovim oblastima - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana