Bosna i Hercegovina     | 29.04.2018. 11:13 |

Čengić: Do sada identificirano 25 žrtava genocida za dženazu u Potočarima

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 29. aprila (FENA) - Do sada je identificirano 25 žrtava genocida koje bi trebale biti ukopane na zajedničkoj dženazi 11. jula ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima, odnosno za koje su se njihove porodice izjasnile da će ukopati njihove posmrtne ostatke.

Piše: Aida Kovač

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić napominje da ovo nije konačan broj žrtava koje će biti ukopane na zajedničkoj dženazi u Potočarima ove godine, jer će u narednom periodu biti izvršene identifikacije žrtava u Podrinje identifikacionom projektu (PIP) u Tuzli, odnosno identifikacije će se obavljati sve do dženaze.

Čengić je u razgovoru za Fenu kazala da se u Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalaze posmrtni ostaci 44 žrtave genocida koji su zvanično identificirani, dakle na temelju DNK analize i od strane porodica, ali uglavnom zbog nekompletnosti skeleta porodice se još nisu odlučile za ukop.

Također, dodaje da se u PIP-u nalaze i posmrtni ostaci 131 žrtve identificirane na temelju DNK analize.

- Dakle, riječ je o aktivnim slučajevima, odnosno o preliminarno utvrđenom identitetu i planirano je u narednom periodu da se izvrši i zvanična identifikacija od strane porodica - pojasnila je Čengić.

Ona podsjeća da su posmrtni ostaci idenficiranih žrtava ekshumirani u ranijem periodu iz masovnih grobnica na području Donjeg Podrinja.

- Znatno manji broj identificiranih žrtava koje će biti ukopane 11. jula ove godine u Potočarima u odnosu na ranije godine posljedica je nedostataka informacija o potencijalnim pojedinačnim i masovnim grobnicama - navodi Čengić.

Po njenim riječima, posljednja masovna grobnica iz koje su ekshumirane žrtve genocida je masovna grobnica pronađena 2015. godine na smetljištu u Kozluku, na području Zvornika, iz koje je ekshumirano 55 posmrtnih ostataka, od čega 15 kompletnih i 40 nekompletnih posmrtnih ostataka žrtava genocida.

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida, 235 žrtava genocida ukopano je izvan Potočara u lokalnim mezarjima prema željama njihovih porodica.

- U Srebrenici se još uvijek traga za više od 1.000 žrtava - kazala je Čengić.

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine, kada je u tri faze ukopano gotovo hiljadu žrtava. Najstarija žrtva koja je do sada ukopana u Potočarima je Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine, a najmlađa novorođenče - djevojčica Muhić.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Fazlić: Posmrtni ostaci pronađeni prošle godine zabetonirani u fontani u Brčkom pripadaju dvjema žrtvama genocida u Srebrenici

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalnosti

Bećirović: 9. januar nije datum za slavljenje, očekujem poduzimanje mjera od OHR-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta