Svijet     | 27.04.2018. 18:55 |

Pompeo: 'Ozbiljne američke brige' oko turske nabavke ruskog sistema S-400

FENA Internet

BRUXELLES, 27. aprila (FENA) - Američki državni sekretar Mike Pompeo upozorio je u petak na "ozbiljne američke brige" oko odluke Ankare da kupi ruske proturaketne baterije zemlja-zrak S-400, koje nisu kompatibilne s NATO-vim odbrambenim sistemima.  

Pompeo se sastao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom na marginama sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu.

- Državni sekretar je istaknuo ozbiljne američke brige ukoliko se to nastavi s realizacijom. On je zatražio od Cavusoglua da pažljivo razmotri korištenje NATO-vih interoperabilnih sistema - naveo je Reuters riječi visokog američkog zvaničnika.

Zvaničnik NATO-a upozorio je Tursku na još nekonkretizovane posljedice ukoliko nabavi S-400, ali je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio da su veze njegove zemlje s alijansom još bliske.

Cavusoglu je danas izjavio, kako prenose mediji, da bi Turska mogla razmotriti ponudu za nabavku raketa Patriot ili drugih sistema protuzračne odbrane od NATO saveznika.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom