Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 28.04.2018. 15:32 |

Lavrov: Rusija, Turska i Iran moraju pomoći Damasku da se riješi terorista

FENA Internet

MOSKVA, 28. aprila (FENA) – Rusija, Turska i Iran moraju pomoći Damasku da se u potpunosti riješi svih terorista koji se još nalaze u Siriji, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tokom trilateralnog sastanka u Moskvi s kolegama iz Irana i Turske, Mohammadom Javadom Zarifom i Mevlütom Çavuşoğluom.

- Siguran sam da danas moramo pomoći Sirijcima da u potpunosti očiste zemlju od terorista. Mi ćemo pomoći sirijskoj vladi da to ostvari što je brže moguće, da izgradi mostove nacionalnog pomirenja i da ponovo izgradi sve što je uništeno – kazao je Lavrov, prenosi Sputnik.

Zarif je kazao da je proces u Astani jedini koji bi mogao rezultirati trajnim mirom u Siriji. Za sirijsku krizu ne postoji vojno rješenje, naglasio je.

Također je rekao da Teheran osuđuje korištenje hemijskog naoružanja.

Ministar Çavuşoğlu je rekao da je zajednički cilj ove tri zemlje da Sirijcima pruže normalan život, humanitarnu pomoć, te da, na kraju krajeva, pronađu političko rješenje sirijske krize.

Za predstojeći sastanak u Astani je rekao da će to biti „još jedan korak“ ka učvršćivanju primirja i donošenju mira u Siriji.

Također je izjavio da „neke grupe“ pokušavaju potkopati proces u Astani, ali da zemlje garanti nastavljaju svoj posao, svoju saradnju i napore ka poboljšanju te saradnje.

Turski ministar vanjskih poslova je pozvao sve terorističke grupe, uključujući kurdsku YPG, da odmah odu iz Sirije, te da kontrolu nad tim teritorijama vrate sirijskom narodu. Optužio je Washington za davanje podrške kurdskim terorističkim organizacijama u Siriji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Lavrov: Rusija i Kina razgovarat će o dubljoj sigurnosnoj saradnji u Euroaziji

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'