Bosna i Hercegovina     | 30.04.2018. 12:26 |

Zasjedanje PSUzM - Terorizam predstavlja prijetnju miru i bezbjednosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. aprila (FENA) - Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (PSUzM) Hazim Rančić i Diana Zelenika učestvovali su na 14. plenarnom zasjedanju PSUzM koje je, pod predsjedavanjem Egipta, održano u Kairu.

Tokom zasjedanja, koje je bilo posvećeno načinima suprotstavljanja terorizmu u Euromediteranskoj regiji, parlamentarcima 43 zemlje članice Unije za Mediteran iz Evropske unije, zemalja Bliskog istoka i sjeverne Afrike, kao i zemalja zapadnog Balkana, obratili su se predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Egipta Ali Abdel Aal i predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

Uz nedvosmislenu osudu svih akata terorizma i nasilnog ekstremizma, parlamentarci iz zemalja članica PSUzM u usvojenim završnim preporukama zasjedanja naglasili su da terorizam predstavlja prijetnju miru i bezbjednosti, demokratiji, vladavini prava i ljudskim pravima u državama članicama Unije za Mediteran. Istaknut je zahtjev za odlučno i koordinirano djelovanje država i međunarodnih aktera u sprečavanju i borbi protiv terorizma, uz puno poštivanje osnovnih ljudskih prava i sloboda garantovanih međunarodnim pravom.

Države članice Unije za Mediteran pozvane su da ojačaju pravosudnu i policijsku saradnju i da razmjenjuju podatke i informacije u oblasti borbe protiv terorizma.

S tim u vezi, pozdravljeni su pregovori s nekoliko mediteranskih zemlja s ciljem da se obezbjedi redovna razmjena podataka između EUROPOL-a i vlasti u tim zemljama u oblasti borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Države članice Unije za Mediteran pozvane su da uvedu efikasne mjere za suzbijanje finansiranja terorizma, te širenja sadržaja na internetu, društvenim mrežama i televizijskim kanalima sa sadržajima koji iniciraju i promoviraju terorizam, uz istovremeno puno poštivanje slobode izražavanja.

Predsjedavanje PS Unije za Mediteran u narednih godinu dana preuzeo je Evropski parlament, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Odbor za žalbe građana PSBiH razmatrao tri žalbe, nije utvrdio nepravilnosti ni povrede zakona  

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta