Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 30.04.2018. 20:18 |

U Travniku od sutra u funkciji turistički vlak 'Ćiro'

FENA

TRAVNIK, 30. travnja (FENA) - Travnik će od sutra biti bogatiji za novu atrakciju, a radi se o turističkom vlakiću "Ćiro" koji će posjetiteljima omogućiti obilazak grada i posjetu brojnim znamenitostima.

 Riječ je o projektu poduzeća "Sejdić d.o.o.", a kako je kazala PR managerica Emina Mandžuka, "Ćiro" je opremljen modernom audio opremom koja će omogućiti putnicima da, na nekoliko svjetskih jezika, saznaju zanimljivosti o objektima i lokacijama pored kojih prolaze.

 - Ideja se rodila prije godinu-dvije, a sada konačno može zaživjeti jer su stvoreni svi uvjeti i pribavljene sve potrebne dozvole. Travnik je prekrasan grad koji ima mnogo toga pokazati, pa smo željeli te ljepote učiniti dostupnijima, kako turistima, tako i građanima Travnika. Naime, mnogi ljudi koji posjete grad, osobito starije osobe i djeca, nisu u prilici vidjeti, recimo, Stari grad ili Bašbunar, tako da smo im htjeli to omogućiti - kazala je Feni Mandužuka.

 Prva vožnja, koja je planirana sutra, na Međunarodni praznik rada, počet će u 7 sati ispred Zavičajnog muzeja i bit će besplatna, dok će idućih dana vlak prometovati od 9 do 15, te od 17 do 22.30 sati, i to na relaciji od Plave vode, prema Starom gradu i Bašbunaru, te dalje kroz grad, pored Šarene džamije, do početnog odredišta.

 Cijena vožnje iznosit će pet KM, a vlak može primiti više od 30 putnika.

 Kako ističu pokretači inicijative, turistički vlak ima i simobličku važnost, s obziroma na značaj koji je imala uskotračna pruga i parni vlak za stanovnike ovog područja.

 Kako je navedeno na web stranici Zavičajnog muzeja u Travniku, trasa željezničke pruge uskotračnog kolosijeka Lašva -Travnik stavljena je u promet 1893. godine, a dvije godine kasnije probijena je i trasa željezničke pruge za Donji Vakuf – Bugojno – Jajce.

 Nakon ukidanja uskotračne pruge 1975. godine, parni vlak "Ćiro", koji se sastoji od lokomotive i dva vagona, ostavljen je na brigu općini Travnik, te se danas, nakon restauracije, nalazi kao eksponat u dvorištu Zavičajnog muzeja.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

FMON - Bibliotekama u Novom Travniku i Travniku darovana naučna i stručna literatura

Veleposlanik Velike Britanije posjetio Središnju Bosnu (VIDEO)

Manifestacija 'Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2023' počinje u petak i traje do 22. prosinca

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'