Kultura     | 02.05.2018. 12:27 |

Festival dječije umjetnosti: Dođite na radost koja se uči

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2.maja (FENA) - Direkcija 4. Festivala dječije umjetnosti najavljuje početak internacionalnog umjetničkog i takmičarskog festivala koji afirmira umjetnost za djecu i dječije stvaralaštvo.

Knjiga, teatar, muzika, slikarstvo i kiparstvo, sve su to grane umjetnosti koje su zastupljene na Festivalu i koje uključuju djecu kao kreatore.

Festival dječije umjetnosti je prvi umjetnički festival za djecu u BiH internacionalnog karaktera ali je jedinstven i u regionalnim okvirima jer osim što njeguje autorski izraz za djecu i mlade, on afirmira sve grane umjetnosti te razvija ljubav prema stvaralaštvu kod najmlađe populacije, saopćili su organizatori.

Festival će biti otvoren 3. maja sa predstavom “Aladin i čarobna svjetiljka” Zagrebačkog kazališta lutaka u režiji Saše Broz koja će biti odigrana u Narodnom pozorištu u 19.30, dok će Festival početi već ujutro istoga dana sa mjuziklom koji dolazi iz Vinkovaca “Crvenkapica” i lutkarskom predstavom “Punim jedrima” Pozorišta lutaka Mostar koje će igrati u terminima u 11 i 14.30 sati.

Isti dan od 10.00 sati u centralnoj jezgri Festivala – Bosanskom kulturnom centru započinje umjetnička radionica “Vuneno pozorištance” koje vode Željka Lemez i poznata bh. glumica Tatjana Šojić koja djeci pripovijeda bajke na osnovu kojih djeca prave lutke i scenografiju za bajku, najavili su organizatori.

U istom prostoru se odvija i ilustratorsko-kiparska radionica pod mentorstvom akademske kiparke Sanele Husić-Musabašić, dok se kiparska radionica održava od 12.00 do 14.00 sati u Velikoj Sali Općine Stari Grad.

Književne radionice na kojima će djeca putovati kroz priče koje vodi književnica Jagoda Iličić počinju u 13.00 sati u Bosanskom kulturnom centru i održavaju se svaki dan festivala.

Takmičenje za najbolji pop rok vokal će se održati 6. maja u 18.00 sati u BKC-u kada će se dodijeliti i nagrade za najbolju bajku, predstavu, muzičko stvaralaštvo, likovne radove i druge nagrade koje stimuliraju mlade da se bave umjetnošću ali i afirmirane stvaraoce da razvijaju kod sebe kreativnost vezanu za djecu i mlade.

Članovi žirija u sve četiri kategorije su provjerena imena iz svijeta umjetnosti: Selma Alispahić, Mirsad Bećirbašić, Amir Kazić Leo, Lejla Jusić, Alma Ferović-Fazlić. 

Festival dječije umjetnosti da bi ostvario sve svoje programe u cijelosti na referentan način surađuje sa Institutom za teatar, muziku i multimediju, Bosanskim kulturnim centrom i Muzejom Sarajeva u čijem će se depandansu Brusa bezistan održati i izložba najboljih učeničkih radova iz slikarstva.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Sarajevu otvoren 4. Festival dječije umjetnosti

Počinje Festival dječije umjetnosti

Festival dječije umjetnosti (FEDU) nudi zabavu, obrazovanje, igru... (VIDEO)

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana