Bosna i Hercegovina     | 02.05.2018. 13:15 |

Položeno cvijeće i otvorena izložba fotografija povodom Dana Općine Centar

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. maja (FENA) - U okviru obilježavanja Dana Općine Centar, delegacije Općine i boračkih udruženja te sarajevske općine obišle su danas spomen-obilježja, položile cvijeće i odale počast poginulim borcima i civilnim žrtvama proteklog rata.

Cvijeće su položili na spomen ploče na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, spomen ploče poginulim policajcima u zgradi Policijske uprave Centar i spomen ploče poginulim pripadnicima Specijalne jedinice Odreda "Zagreb" na lokalitetu hotela Zagreb.

U znak sjećanja na bitke vođene 2. maja 1992. godine delegacije su položile cvijeće i ispred spomen obilježja kod mosta na Skenderiji, te u haremu Ali-pašine džamije.

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić podsjetio je da su na današnji dan 1992. godine herojski odbranjene zgrade Predsjedništva BiH i Općine, a time i Sarajevo i Bosna i Hercegovina.

- Istina i sjećanje se moraju sačuvati od zaborava, jer ljudi su često skloni zaboravljanju - kazao je Ajnadžić.

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar danas je također u sarajevskoj galeriji "Preporod" otvorena izložba ratnih fotografija, a većinu crno-bijelih fotografija uradio je Milomir Kovačević "Strašni".

Sve izložene fotografije nastale su tokom perioda maj - juli 1992. godine, na kojima su prikazani pripadnici policije, specijalnih jedinica i drugih vojnih formacija koje su učestvovale u odbrani Sarajeva.

O dešavanjima iz maja ratne 1992. godine danas je brojnim okupljenima govorio ratni komandant i jedan od organizatora oružanog otpora Dževad Topić.

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar, Organizacioni odbor je za građane Sarajeva pripremio bogat svečani i kulturno-zabavni program koji će biti realiziran od 2. do 9. maja ove godine, najavljeno je iz Općine Centar.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu