Bosna i Hercegovina     | 03.05.2018. 11:18 |

Omogućen nastavak izgradnje Centra za autizam u Tuzli

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - Vlada Federacije BiH je, odlukom sa 139. sjednice održane 24. aprila ove godine o izdvajanju 150.000 KM namijenjenih finansiranju troškova izgradnje Centra za autizam u Tuzli, potvrdila opredjeljenje da, u okvirima svojih nadležnosti i mogućnostima budžeta FBiH, pomogne obrazovanje i uključivanje ove populacije u društvene procese.

Na ovaj način je, ujedno, ispoštovana preporuka Institucije ombusmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine od 26. januara 2018. godine, kojom se od Vlade Federacije BiH traži da razmotri mogućnost da iz budžeta Federacije BiH izdvoji sredstva za nastavak izgradnje Centra za autizam u Tuzli, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Federalna vlada je, također, ovom odlukom pozitivno odgovorila i na zahtjev Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona od 31. januara 2018., kojom su zatražena ova sredstva za nastavak izgradnje Centra i njegovo što skorije stavljanje u funkciju.

Iako je inicijativa za otvaranje potekla iz Tuzle, treba naglasiti da će Centar za autizam moći prihvatati osobe iz cijele Bosne i Hercegovine. Riječ je, ujedno, o prvoj i jedinoj ovakvoj instituciji u BiH.

Osim što bi se bavio ranim otkrivanjem, dijagnostikom i intervencijom u slučajevima autizma, ovaj centar bi bio i odgojno-obrazovna ustanova, pružao bi zdravstvenu zaštitu i vodio brigu o mentalnom zdravlju, stanovanju i uključivanju autističnih osoba u proces rada i društvo u cjelini.

Ovakav pristup bi pomogao i roditeljima autistične djece čiji se broj u BiH ne zna. No, ako se zna da je samo u Tuzlanskom kantonu evidentirano osamdesetak autističnih osoba, moguće je pretpostaviti da je ovaj broj u cijeloj BiH višestruko veći, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Vlada FBiH - Djeca iz povratničkih sredina poslala pisma podrške našim Zmajevima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo