Sport     | 03.05.2018. 13:03 |

Mladi plivači iz 12 zemalja na Balkanijadi u Sarajevu

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - Plivački savez Bosne i Hercegivine 5. i 6. maja na Olimpijskom bazenu Otoka organizira 47. balkansko prvenstva za juniore i juniorke. 

Takmičenje će okupiti 125 juniora i juniorki iz 12 zemalja regiona, a prvi put na Balkanijadi će nastupiti i mladi plivači iz Slovenije.

Generalni sekretar Plivačkog saveza Bosne i Hercegovine Azur Kuduzović  na pres-konferenciji je kazao da su u savezu ponosni što će organizirati ovaj veliki plivački događaj, koji se prvi put održava u našoj zemlji. 

- U samoj realizaciji imali smo dosta poteškoća. Prošle godine smo izgubili organizaciju, koju smo kasnije ponovo dobili, tako da je priprema krenula od novembra prošle godine. Još uvijek nije sve završeno, uz pomoć Plivačkog saveza Federacije BiH radimo sitne finalne detalje uz bazen - ističe Kuduzović.

On je dodao da PSBiH bilježi značajne rezultate zadnjih godina, čime je dobio povjerenje i priznanje Balkanske plivačke konfederacije da ove godine bude organizator takmičenja koje je u kalendaru Svjetske plivačke federacije.

- To je dovoljno govori da je PSBiH ispunio sve vrhunske potrebne uvjete za pripremu i realizaciju zahtjevnog takmičenja - rekao je Kuduzović.

Značajnu podršku u organizaciji takmičenja pružio je Olimpijski bezen Otoka. Po riječima direktora Enesa Pešteka za sarajevski bazen to će biti prvo iskustvo ovakvog sportskog takmičenja. 

- Do sada samo imali raznih sportskih iskustava, ali ovo je ipak nešto na čemu smo dali akcenat. Mi smo tehnička podrška PSBiH i do sada smo imali izuzetnu suradnju, ne sumnjam da će tako biti i u budućnosti. Uložili smo sve naše resurse, kao ljudske tako i tehničke. Nadamo se dobrim rezultatima - kazao je Peštek.

Reprezentaciju BiH će predstavljati  11 juniora i juniorki. Na prošloj Balkanijadi u Sofiji isti broj naših takmičara ukupno je osvojio 13 medalja. U PSBiH očekuje da će taj uspjeh biti ponovljen. Najviše se očekuje od naših najboljih mladih plivača - Nejle Karić i Amara Šamčanina, koji će braniti titule iz Sofije. 

Prišlogodišnja balkanska prvakinja na 200 m slobodnim stilom i viceprvakinja na 400 m slobodno kazala je da je sretna sam što je naša država dobila priliku da organizuje ovako veliko takmičenje.

- Nadam se da ćemo osvjetlati obraz naše države. Mi ćemo dati sve od sebe da ostvarimo što bolje rezultate i osvojimo što je moguće više medalja - kazala je Karić.

Oba dana takmičenja počinju od 9.00 sati, a ceremonija svečanog otvaranja je u subotu u 17 sati.

Iz JP Olimpijski bazane Otoka je saopćeno da će za vrijeme održavanja takmičenja od 4. do 6. maja bazen biti zatvoren za korisnike usluga.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

Ismail Zulfić osvojio juniorsko zlato u Linjanu

Dominacija plivača Sport timea na Zimskom državnom prvenstvu BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana